Οδηγίες για γονείς: Για μια βάπτιση χωρίς πανικό και άγχος

Η βάφτιση είναι σίγουρα μία πολύ όμορφη μέρα την οποία οι γονείς περιμένουν πως και πως για το παιδί τους. Με τη βάφτιση το παιδί παίρνει κι επίσημα το όνομα του ενώ γίνεται και μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας. Επίσης, είναι και μία κοινωνική εκδήλωση αφού μετά από την τελετή στην Εκκλησία ακολουθεί και μία μικρή ή μεγάλη δεξίωση. Γενικά λοιπόν μιλάμε για μία πολύ σημαντική μέρα, οπότε είναι πολύ λογικό οι γονείς – οι οποίοι είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για την ημέρα – να έχουν αγωνία και άγχος για το πώς θα πάει.

Δεν είναι λοιπόν λίγοι οι γονείς οι οποίοι παθαίνουν μέχρι και κρίσεις πανικού όταν πλησιάζει η βάφτιση και ειδικά την προηγούμενη μέρα. Δεν είναι καθόλου ωραίο να μην μπορείτε να χαρείτε μία τόσο σπουδαία και όμορφη μέρα από το άγχος και τον πανικό σας, ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές για να μην σας πιάσει ο πανικός την ημέρα της βάφτισης αλλά και πριν από αυτή για να περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτή τη τόσο μεγάλη μέρα.

Επιλέξτε το σωστό νονό

Η επιλογή του νονού είναι πολύ σημαντική αφού δεν μιλάμε απλά για το άτομο που θα δώσει το όνομα στο μωρό σας και θα γίνει ο πνευματικός του πατέρας ή μητέρα, αλλά είναι και το άτομο που θα πρέπει να είναι δίπλα σας σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της μεγάλης μέρας. Ο νονός έχει αυτές κάποιες υποχρεώσεις, αλλά μπορεί να τις ολοκληρώσει εύκολα και γρήγορα με τα ολοκληρωμένα πακέτα βάπτισης που υπάρχουν σε πολλά μαγαζιά. Από εκεί και μετά μπορεί και πρέπει να σας βοηθήσει με σημαντικές παραμέτρους της βάπτισης όπως την επιλογή ή ακόμη και την κατασκευή μπομπονιέρων.

Οργανωθείτε από την αρχή

Είναι αλήθεια ότι μία βάφτιση χρειάζεται πολλές προετοιμασίες, οπότε καλό θα είναι να έχετε σχέδιο και μάλιστα από την αρχή. Αμέσως μετά τον καθορισμό της ημερομηνίας του Μυστηρίου λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καταγράψετε όλα όσα πρέπει να γίνουν μέχρι εκείνη την ημέρα, να τα ταξινομήσετε με βάση το πόσο επείγει το καθένα και να τα διαγράφετε με την ολοκλήρωση τους. Αν δεν έχετε κάνει άλλη βάφτιση, μπορείτε να βρείτε πολλές τέτοιες αναλυτικές λίστες στο διαδίκτυο εύκολα και γρήγορα. Όσο σβήνονται πράγματα από τη λίστα, τόσο θα μειώνεται και το άγχος σας αλλά θα μπορείτε να έχετε υπό έλεγχο και τον προϋπολογισμό σας.

Μην περιμένετε τελευταία στιγμή για τις προσωπικές σας ετοιμασίες

Μπορεί η νονά να είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας, αλλά και η μανούλα θα πρέπει να λάμπει, γι’ αυτό και πολλές μητέρες προτιμούν να κλείσουν ραντεβού με μακιγιέζ και κομμώτρια για την ημέρα του Μυστηρίου. Καλό είναι λοιπόν να κλείσετε τα ραντεβού σας όσο το δυνατόν πιο νωρίς για να μην βρεθείτε ξεκρέμαστες την μεγάλη μέρα. Όσον αφορά την ώρα του ραντεβού, είναι καλή ιδέα να μην γίνει πρωί – πρωί αλλά μερικές ώρες πριν την τελετή για να μη χαλάσει το μαλλί και το μακιγιάζ σας όσο περιμένετε. Εννοείται ότι στον καθορισμό της ώρας θα σας βοηθήσει και η κομμώτρια η μακιγιέζ σας η οποία κι έχει την απαραίτητη εμπειρία και ξέρει πόση ώρα χρειάζεται για τη δουλειά της.

Χαλαρώστε

Εννοείται ότι η μέρα της βάφτισης είναι πολύ σημαντική αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να μπορέσετε να την απολαύσετε και να διασκεδάσετε ώστε να τη θυμάστε με χαρά και όχι σαν κάτι πολύ δύσκολο που ανακουφιστήκατε όταν τέλειωσε. Καλό είναι λοιπόν να μην αφήσετε τίποτα για την προηγούμενη μέρα και να τη χρησιμοποιήσετε για να χαλαρώσετε κάνοντας ό,τι σας ευχαριστεί. Μπορείτε ας πούμε να βγείτε για καφέ ή ακόμη και για ποτό την προηγούμενη νύχτα, αλλά απλά προσέξτε να μην το ξανακάνετε γιατί δεν είναι καλό να εμφανιστείτε με hangover την ημέρα της βάφτισης στην εκκλησία!