Οδηγίες για νονούς και νονές κατά τη διάρκεια της βάπτισης

Το να γίνει κανείς νονός ή νονά είναι σίγουρα μία πολύ μεγάλη τιμή αφού σημαίνει ότι οι γονείς του παιδιού εμπιστεύονται αυτό το άτομο να γίνει πνευματικός γονιός του παιδιού του. Είναι όμως και μία πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη αφού ο νονός έχει πολλές υποχρεώσεις και γενικά πρέπει να είναι ένας πολύτιμος βοηθός για τους γονείς σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της μεγάλης μέρας. Με άλλα λόγια, είναι ένας ρόλος που όποιος τον αποδεχτεί πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να πρέπει να γίνετε νονός, δείτε αυτόν τον σύντομο οδηγό για να ξέρετε τι ακριβώς κάνει ο νονός πριν, κατά αλλά και μετά την βάπτιση.

Τι πρέπει να ξέρουν οι νονοί για τη βάπτιση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει όποιος πρόκειται να γίνει νονός είναι ότι στην ουσία είναι μαζί με το μωρό ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός αλλά και ιερός αφού χωρίς αυτόν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το Μυστήριο της βάφτισης με το οποίο το μωρό παίρνει το όνομα του και γίνεται μέλος της εκκλησίας. Πέρα από το τελετουργικό μέρος, ο νονός είναι υπεύθυνος για να φέρει στην εκκλησία και κάποια αντικείμενα. Ο νονός λοιπόν πρέπει να φέρει τον βαπτιστικό σταυρό και τα ρούχα του μωρού, τις λαμπάδες, τα μαρτυρικά αλλά κι ένα μπουκάλι αγνό παρθένο ελαιόλαδο μεταξύ άλλων. Τα αντικείμενα αυτά θα τα βρείτε και σε ειδικά βαπτιστικά πακέτα.

Τι λόγια θα πρέπει να πει ο νονός ή η νονά κατά την διάρκεια της βάπτισης

Ο νονός κατά τη διάρκεια της βάπτισης θα πρέπει να πει κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα: θα πρέπει να πει τρεις φορές ότι αποτάσσεται τον Σατανά, στη συνέχεια θα απαγγείλει το «Σύμβολο της Πίστεως» – το γνωστό σε όλους μας ως «Πιστεύω» και τέλος θα αναγγείλει και το όνομα του παιδιού. Εννοείται ότι ο ιερέας θα σας πει πότε πρέπει να πείτε αυτά τα λόγια και θα σας τα υποδείξει κιόλας, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα λόγια σας.

Τι συμβολίζει η λαμπάδα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να φέρει ο νονός στην εκκλησία είναι φυσικά η λαμπάδα. Εννοείται ότι η συμβολική σημασία του σταυρού και των άλλων αντικειμένων είναι προφανής, ωστόσο ο συμβολισμός της λαμπάδας δεν είναι και τόσο. Με απλά λόγια λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η λαμπάδα συμβολίζει το φως του Ιησού Χριστού το οποίο θα καθοδηγεί το νεοφώτιστο σε όλη τη ζωή του από τη στιγμή της βάπτισης και στο εξής.

Θρησκευτικά και μη έθιμα της βάπτισης

Εννοείται ότι υπάρχουν και πολλά έθιμα τα γύρω από μία τόσο σημαντική μέρα και μάλιστα κάθε περιοχή της χώρας μας έχει και τα δικά της. Σε πολλά από αυτά μάλιστα ο νονός βρίσκεται στο επίκεντρο. Ένα από τα σημαντικότερα έθιμα είναι η παράδοση του μωρού στους γονείς από τον νονό. Ο ιερέας θα δώσει το παιδί στον νονό μετά την λήξη του Μυστηρίου και για να το παραλάβει από αυτόν η μητέρα θα πρέπει να κάνει τρεις μετάνοιες μπροστά του. Άλλο έθιμο θέλει η βάπτιση να γίνεται πάντα Κυριακή και αυτό γίνεται ώστε να είναι παρόντες και όλοι οι πιστοί που ήρθαν για την λειτουργία, αφού παραδοσιακά η βάφτιση είχε κοινό όλη τη τοπική κοινότητα και όχι μόνο τους φίλους και τους συγγενείς των γονέων.

Άλλα έθιμα αφορούν τον καθαρισμό του μωρού μετά τη βάφτιση. Λέγεται πως το μωρό δεν κάνει να πλυθεί για τρεις μέρες μετά τη βάφτιση, πέρα από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος του για υγειονομικούς λόγους. Μετά τις τρεις μέρες η μητέρα μπορεί να καθαρίσει το μωρό σε μία σκάφη. Το νερό με το λάδι που θα προκύψει δεν πρέπει να πεταχτεί στην αποχέτευση. Το έθιμο λέει ότι η μητέρα μαζί με τον νονό πρέπει να ρίξουν το νερό αυτό στη θάλασσα ή σε σημείο που δεν θα πατηθεί. Αν δεν υπάρχει υδάτινος όγκος στη περιοχή που μένουν οι γονείς, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα φυτών και χωραφιών.