Έξοδα βάπτισης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η βάφτιση είναι σίγουρα μία ξεχωριστή μέρα για τη ζωή του παιδιού, αλλά δεδομένου ότι θα είναι μάλλον πολύ μικρό για να την καταλάβει ή να τη θυμάται, η εν λόγω μέρα είναι πιο ξεχωριστή για τους γονείς και τον νονό ή τη νονά. Σύμφωνα με την θρησκεία και την εκκλησία μας, η βάφτιση είναι ένα από τα εφτά ιερά μυστήρια της πίστης μας με το οποίο κάποιος γίνεται μέλος της εκκλησίας αλλά και ασπάζεται την ορθοδοξία μας. Πέρα όμως από αυτό, είναι κι ένα κοινωνικό γεγονός αφού συχνά συνοδεύεται από κάποιο τραπέζι ή δεξίωση για τους καλεσμένους.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν, η οργάνωση βάπτισης δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση και μάλιστα μπορεί να έχει και αρκετά έξοδα. Τα έξοδα βάπτισης μπορεί να είναι και μεγάλα αν οι γονείς και ο νονός θέλουν μία μεγαλοπρεπή τελετή και πλούσια δεξίωση. Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται και κάποια αντικείμενα που χρειάζονται για την τελετή, αλλά αυτό μπορεί να μειωθεί αρκετά χάρη στα οικονομικά πακέτα βάπτισης που θα βρείτε σε πολλά καταστήματα με βαπτιστικά είδη.

Οργάνωση βάπτισης, τι χρειάζεται

Εννοείται ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται για τη βάπτιση είναι μία ημερομηνία και μία εκκλησία. Αφού κανονίσουν αυτό οι γονείς θα πρέπει στη συνέχεια να βρουν τον νονό. Ακολουθεί μία συζήτηση με τον νονό όπου θα καθοριστούν τα έξοδα του νονού και των γονέων, πέρα από αυτά που πρέπει παραδοσιακά να αναλάβει ο πρώτος. Στη συνέχεια θα πρέπει να κανονιστεί ο στολισμός της εκκλησίας, να βρεθεί κάποιος φωτογράφος για την καταγραφή της μεγάλης ημέρας και να οργανωθεί η δεξίωση που θα λάβει χώρα μετά το τέλος της τελετής.

Υποχρεώσεις γονέων σε βάπτιση

Παραδοσιακά, οι γονείς σε μία βάπτιση αναλαμβάνουν το κόστος των μπομπονιέρων, του στολισμού της εκκλησίας και φυσικά της δεξίωσης. Στις μέρες μας, μπορεί να γίνει κάποια συνεννόηση με τον νονό για να μοιραστεί κάπως το κόστος βάπτισης. Εννοείται ότι σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση του νονού αλλά και η δυνατότητα του κι επιθυμία του να αναλάβει κάποια έξοδα πέρα από αυτά που πρέπει να κάνει παραδοσιακά. Τέλος, η οικογένεια κάνει κι ένα δώρο στον νονό για να τον ευχαριστήσει. Το δώρο νονού είναι καλό να έχει συζητηθεί μαζί του για να πιάσει τόπο και φυσικά δεν χρειάζεται να είναι ακριβό.

Τι πληρώνει ο νονός

Παραδοσιακά, οι υποχρεώσεις του νονού όσον αφορά το οικονομικό μέρος της βάπτισης είναι οι παρακάτω:

  • Βαπτιστικός σταυρός
  • Βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια
  • Λαδόπανα και πετσέτες
  • Κεριά και λαμπάδες για το μυστήριο
  • Ένα μπουκάλι με αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • Μαρτυρικά
  • Ένα κουτί ή βαλιτσάκι μέσα στο οποίο θα μπουν όλα αυτά

«Δώρο» στην εκκλησία

Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε έτοιμα σε οικονομικά πακέτα βάπτισης ώστε να γίνει η όλη οργάνωση πολύ γρήγορα. Όσον αφορά τη δωρεά στην εκκλησία, ο νονός θα δώσει όποιο ποσό μπορεί.

Κόστος στολισμού εκκλησίας

Το κόστος του στολισμού της εκκλησίας το αναλαμβάνουν συνήθως οι γονείς αλλά, όπως είπαμε και προηγουμένως, μπορούν να το μοιραστούν με τον νονό. Εννοείται ότι το πόσο εξαρτάται από το πόσο «θεαματική» θέλουν οι γονείς να είναι η τελετή. Καλό είναι να έρθετε σε επαφή με πολλά ανθοπωλεία και άλλες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν στολισμό εκκλησιών ώστε να σας γίνουν πολλές προτάσεις και προσφορές και να επιλέξετε την καλύτερη σύμφωνα με το γούστο σας αλλά και τη τσέπη σας.

Πόσο κοστίζει η δεξίωση;

Για άλλη μια φορά, το κόστος της δεξίωσης εξαρτάται από το που θα γίνει η δεξίωση και πόσα άτομα θα είναι καλεσμένα. ΔΕΝ είναι ανάγκη να καλέσετε όλους τους καλεσμένους, μόνο την οικογένεια σας και τους πιο κοντινούς σας φίλους. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με διάφορα εστιατόρια και χώρους που αναλαμβάνουν δεξιώσεις για να σας γίνουν προσφορές. Αν θέλετε μια πιο οικονομική λύση, μπορείτε απλά να οργανώσετε ένα μπάρμπεκιου στο σπίτι σας, αν έχετε αυλή.