Νονοί & Βαφτιστήρι. Μια Σχέση Ζωής!
Το να γίνει μία γυναίκα νονά είναι από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να της κάνει ένα φιλικό της ζευγάρι. Στην ουσία την επιλέγει σαν την πνευματική μητέρα του παιδιού τους, σαν άτομο δηλαδή που θα έχει μία ιδιαίτερη σχέση με αυτό για όσο διαρκεί η ζωή του, αλλά και την εμπιστεύεται για να κάνει το παιδί επίσημα μέλος της Ορθόδοξης Πίστης κι Εκκλησίας. Ο ρόλος της νονάς λοιπόν είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό καθήκον και δεν περιορίζεται μόνο στο να βοηθήσει τη μαμά να επιλέξει τις κατάλληλες βαπτιστικές μπομπονιέρες και τη διακόσμηση της εκκλησίας και του τραπεζιού. Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφια νονά.
Ποιος ΔΕΝ μπορεί να γίνει νονός
Θεωρητικά, νονός ή νονά μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι Χριστιανός Ορθόδοξος αφού στη τελετή θα πρέπει να απαγγείλει το «Σύμβολο Πίστεως» – έστω και με τη βοήθεια του Ιερέα – αλλά και στην ουσία θα «μυήσει» το παιδί στην Ορθόδοξη πίστη. Δεν μπορεί λοιπόν να κάνει ένας άθεος, αλλόθρησκος ή πιστός άλλου Χριστιανικού δόγματος μίας βάφτιση. Αυτός είναι ο μόνος «στάνταρ» αποκλεισμός, από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι που επιβάλλει η κάθε ενορία ή ακόμη και ο κάθε ναός ξεχωριστά.
Κάποιοι ιερείς για παράδειγμα δεν δέχονται σαν νονούς άτομα που έχουν παντρευτεί με πολιτικό γάμο, έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή έχουν διαζευχτεί, άσχετα από το αν έχουν ξαναπαντρευτεί ή όχι. Κάποιες εκκλησίες δεν επιτρέπουν δε δύο άτομα – ειδικά αν δεν είναι του ιδίου φύλου και δεν είναι παντρεμένοι – να έχουν τον ρόλο της νονάς ή του νονού. Επίσης, αν ο ιερέας γνωρίζει την υποψήφια νονά ή τον υποψήφιο νονό και ξέρει ότι δεν έχουν μεγάλη πίστη, μπορεί να μην επιτρέψει να κάνουν τη βάφτιση. Αποκλείονται επίσης τα μικρά παιδιά λόγω ανωριμότητας. Τέλος, η παράδοση λέει ότι όποιος έχει παιδί αντίθετου φύλου από το βαφτιστήρι, δεν μπορεί να γίνει νονός ή νονά γιατί τα παιδιά αυτά στην ουσία θα είναι «αδέλφια» και δεν κάνει να ερωτευτούν και να παντρευτούν.
Ευχές νονάς προς το βαφτιστήρι
Στις μέρες μας συνήθως οι γονείς θα ζητήσουν από τη νονά να γράψει κάποια λόγια κι ευχές προς το παιδί σε κάποιο λεύκωμα ή άλλο αναμνηστικός της βάφτισης. Στην ουσία μιλάμε για ευχές για βαφτιστήρι οι οποίες πρέπει να επικεντρώνονται σε μία καλότυχη, μακρά κι ευτυχισμένη ζωή. Θα βρείτε πολλές ευχές νονάς στο διαδίκτυο, αλλά καλό θα ήταν να γράψετε λόγια νονάς από τη καρδιά σας και να μην χρησιμοποιήσετε έτοιμες λύσεις.
Λόγια αγάπης για τη νονά
Και το βαφτιστήρι μπορεί να γράψει αντίστοιχες ευχές για τη νονά σε κάποια λεύκωμα. Για την ακρίβεια, δεδομένου ότι το βαφτιστήρι μπορεί να μην μιλάει ακόμη, τον ρόλο του τον αναλαμβάνουν οι γονείς. Για μία ακόμη φορά σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε δικά σας λόγια με τα οποία θα εκφράσετε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη σας στη νονά.
Υποχρεώσεις νονάς
Οι νονές θα πρέπει να ασημώσουν το παιδί πριν την βάφτιση με ένα φυλαχτό ή μάτι και γενικά, καλό θα ήταν να περάσουν χρόνο μαζί του για να αποκτήσουν και οι δύο μία σχετική άνεση κι εξοικείωση.
Όσον αφορά το κομμάτι της βάφτισης, η νονά αναλαμβάνει να προμηθευτεί και να φέρει τα ακόλουθα: τη λαμπάδα και το στολισμό της εκκλησίας, 3 μικρά κεράκια, 2 μικρές πετσέτες για το σκούπισμα των χεριών των δικών της και του ιερέα, μία μεγάλη πετσέτα για το μωρό, 1 σεντονάκι ή ποδιά, σαπουνάκι, ένα μπουκαλάκι με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τα λαδόπανα, τα μαρτυρικά, το σταυρό ο οποίος θα πρέπει να είναι από κίτρινο χρυσό και καλής ποιότητας, τα βαπτιστικά ρουχαλάκια, καλτσάκια και παπουτσάκια, ένα κουτί ή βαλίτσα για να μπουν όλα τα παραπάνω και τέλος θα πρέπει να αφήσει και κάποια χρήματα στην εκκλησία.
Η νονά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη τελετή της βάφτισης, αλλά δεν χρειάζεται να έχετε άγχος γι’ αυτό γιατί ο ιερέας θα σας καθοδηγεί σε όλη τη διάρκεια έτσι ώστε να γίνουν όλα όπως πρέπει. Εσείς φροντίστε απλά να πείτε το σωστό όνομα όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή!
Μετά τη βάφτιση, η νονά θα πρέπει να έχει συχνές επαφές με το βαφτιστήρι της για όλη τη ζωή του και φυσικά θα πρέπει να του φέρνει κάθε Πάσχα τη λαμπάδα του και ό,τι άλλο μπορεί να «προστάζουν» τα τοπικά έθιμα.