Που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα τούλια από τις μπομπονιέρες;

Κάθε χρόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πάμε σε γάμους και βαφτίσεις, μάλιστα αν ο κοινωνικός κύκλος είναι και σχετικά μεγάλος, δεν αποκλείεται να πρέπει να δώσουμε το παρών σε πολλά μυστήρια. Κάθε χρόνο λοιπόν παίρνουμε στα χέρια μας πολλές μπομπονιέρες. Αφού φάμε τα κουφέτα που έχει μέσα η μπομπονιέρα είναι πολύ πιθανό απλά να πετάξουμε το τούλι το οποίο τα περιέβαλε ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που δεν τρώνε τα κουφέτα και κρατάνε την μπομπονιέρα σαν διακοσμητικό στο σαλόνι τους ή σε κάποιο άλλο δωμάτιο για γούρι. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό κάθε χρόνο να καταλήγουν στα σκουπίδια μεγάλες ποσότητες από τούλι μπομπονιέρας, αυτό είναι μία μεγάλη σπατάλη.

Μπορεί να μην το έχετε καταλάβει, αλλά το τούλι για μπομπονιέρες είναι ένα πολύ πολύτιμο κι «ευέλικτο» υλικό με πολλές χρήσεις. Με άλλα λόγια, το τούλι δεν είναι μόνο ένα περιτύλιγμα για κουφέτα, δεν είναι κάτι σαν τα σακουλάκια μέσα στα οποία θα βρούμε καραμέλες ή άλλα γλυκίσματα. Το τούλι μπορεί να έχει πολλές εναλλακτικές χρήσεις, ειδικά στην κουζίνα, ας δούμε μερικές.

Το πατροπαράδοτο φίλτρο βρύσης

Στις μέρες μας η τεχνολογία όσον αφορά τα φίλτρα νερού έχει προχωρήσει πάρα πολύ με αποτέλεσμα ακόμη και βιομηχανικού τύπου φίλτρα να είναι πλέον προσιτά στα νοικοκυριά. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα. Σίγουρα θα έχετε δει τη μαμά ή τη γιαγιά σας να τυλίγει ένα τούλι στη βρύση της κουζίνας. Το τούλι είναι ένα υλικό με πολύ μικρές τρυπίτσες, πράγμα που επιτρέπει στα υγρά να περνάνε άνετα από αυτό, αλλά σταματάει σωματίδια όπως λάσπες και χώματα. Αυτό είναι το μυστικό για τις εναλλακτικές χρήσεις που έχει το τούλι.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι λοιπόν, τυλίγοντας ένα τούλι για κουφέτα σε μία βρύση μπορείτε να δημιουργήσετε ένα απλό φίλτρο νερού και να δείτε σε πρώτη φάση τη ποιότητα του νερού της περιοχής σας ή να δείτε αν δουλεύει καλά το φίλτρο που ήδη έχετε τοποθετήσει. Αν το τούλι μαζέψει χώματα, τότε μάλλον πρέπει να βάλετε ένα καλό φίλτρο ή ήρθε η ώρα να ανανεώσετε αυτό που ήδη έχετε.

Στύψτε άφοβα λεμόνια

Δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό από το να στύβεις ένα λεμόνι σε ένα φαγητό και να γεμίζει με κουκούτσια. Τα κουκούτσια αυτά μάλιστα μπορεί πολλές φορές να είναι τόσο μικρά που να μην μπορέσετε καν να τα δείτε όταν αυτά πετάγονται από το λεμόνι και να καταλάβετε ότι είναι εκεί όταν θα τα δαγκώσετε μασώντας το φαγητό σας. Αν λοιπόν δεν θέλετε εσείς και οι καλεσμένοι σας να τρώτε κουκούτσια, μπορείτε να τυλίξετε την κομμένη πλευρά του λεμονιού με τούλι. Έτσι όταν θα το στύβετε στο φαγητό θα πέσει μόνο ο χυμός και τα κουκούτσια θα μείνουν στο τούλι. Εντυπωσιάστε λοιπόν τους καλεσμένους σας με αυτό το πολύ απλό και χρήσιμο κόλπο.

Δώστε εύκολα γεύση στο φαγητό σας

Είναι γνωστό ότι καρυκεύματα όπως η δάφνη, το χοντρό πιπέρι και η κανέλλα μπορούν να δώσουν πολύ ωραία γεύση σε σούπες και γενικά σε βραστά φαγητά, το πρόβλημα όμως είναι ότι μετά θα πρέπει να ψάξετε προσεκτικά την κατσαρόλα για να τα βρείτε και να τα αφαιρέσετε για να μην έχετε εσείς ή οι καλεσμένοι δυσάρεστες εκπλήξεις όταν τρώτε το φαγητό. Μπορείτε λοιπόν να τυλίξετε τα μπαχαρικά και μυρωδικά σας σε τούλι και να τα βάλετε μέσα στην κατσαρόλα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι τα υλικά αυτά θα προσφέρουν τη γεύση και το άρωμα τους, χωρίς όμως να μπουν μέσα στη τροφή. ΠΡΟΣΟΧΗ: εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλετε στη κατσαρόλα σας τούλια για μπομπονιέρες με στρας ή  χρυσόσκονη γιατί τα υλικά αυτά μπορεί να περάσουν στο φαγητό σας. Μόνο το κλασικό λευκό τούλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «πουγκί» για μυρωδικά.