Γιατί τα κουφέτα στις μπομπονιέρες έχουν μονό αριθμό;
Ο γάμος είναι ένα από τα 7 ιερά μυστήρια της πίστης μας. Με τον γάμο, ένας άνδρας και μία γυναίκα ενώνονται με «αόρατα» δεσμά και γίνονται στην ουσία «μία σάρκα». Το εν λόγω μυστήριο είναι σίγουρα ένα από τα πιο συχνά τελούμενα και τα πιο δημοφιλή αφού συχνά είναι και κοσμικό γεγονός. Όλοι μας πάμε σε πολλούς γάμους κάθε χρόνο, ειδικά κατά την εαρινή και θερινή περίοδο, οπότε λίγο – πολύ, όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί πριν, κατά και μετά το μυστήριο. Όλοι δηλαδή ξέρουμε τα περίφημα γαμήλια έθιμα τόσο αυτά που ισχύουν σε κάθε γωνιά της χώρας μας, όσο και αυτά που μπορεί να ισχύουν μόνο στη περιοχή στην οποία έχουμε μεγαλώσει.
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι σίγουρα οι μπομπονιέρες. Μετά από κάθε γάμο όλοι περιμένουμε στη σειρά για να χαιρετίσουμε το ζευγάρι αλλά και να πάρουμε μία μπομπονιέρα, η οποία συνήθως αποτελείται από ένα τούλι μέσα στο οποίο βρίσκονται τυλιγμένα κάποια κουφέτα. Κάτι που μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει τόσον καιρό, είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των κουφέτων δεν είναι τυχαίος. Ο πιο συνηθισμένος αριθμός κουφέτων σε μία μπομπονιέρα είναι πέντε, ενώ συχνά μπορεί να είναι κι εφτά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα βρείτε μπομπονιέρα με μονό αριθμό κουφέτων, γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Οι ρίζες και οι συμβολισμοί των κουφέτων
Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά η προσφορά κάποιου γλυκού σε όσους παρευρίσκονται σε έναν γάμο δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά γίνεται από την αρχαιότητα. Τότε τα «κουφέτα» ήταν αμύγδαλα βουτηγμένα σε μέλι, σήμερα η μορφή τους έχει αλλάξει αρκετά, αλλά αυτό που δεν έχει αλλάξει, είναι οι συμβολισμοί.
Παραδοσιακά, το κουφέτο είναι ένα γλύκισμα που αποτελείται από ένα αμύγδαλο καλυμμένο από μία ζαχαρώδη πάστα με σκληρή υφή. Με απλά λόγια, είναι ένα αμύγδαλο μέσα σε ένα σκληρό ζαχαρωτό. Στις μέρες μας μπορεί να δούμε πολλούς τύπους κουφέτων πέρα από τα παραδοσιακά. Υπάρχουν κουφέτα με διάφορες γεμίσεις: από σοκολάτα μέχρι κρέμα λεμόνι. Επίσης, αν και τα παραδοσιακά κουφέτα έχουν το σχήμα του αμυγδάλου, πιο μοντέρνα κουφέτα μπορεί να έχουν άλλα σχήματα όπως αυτό της καρδιάς ή του αστεριού. Αυτό που δεν αλλάζει, είναι o συνδυασμός των γεύσεων και η σκληρή υφή του περιβλήματος και αυτό οφείλεται στους συμβολισμούς του κουφέτου.
Τα κουφέτα είναι σκληρά για να συμβολίσουν το πόσο ανθεκτικός πρέπει να είναι ο γάμος, αλλά και σαν γούρι για να γεννηθούν γερά παιδιά. Επίσης, ο συνδυασμός γλυκών και πικρών γεύσεων συμβολίζει τις χαρές αλλά και τις πίκρες της ζωής που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μαζί, σαν μία οντότητα πλέον, το ζευγάρι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κουφέτα παραδοσιακά είναι λευκά για να συμβολίσουν την καλοσύνη αλλά και την αγνότητα του ζευγαριού.
Ο αριθμός των κουφέτων
Με απλά λόγια, ο λαός μας λέει ότι αν στον γάμο το ζευγάρι μοιράσει ζυγό αριθμό κουφέτων, τότε ο γάμος δεν θα στεριώσει και το ζευγάρι θα χωρίσει και μάλιστα σχετικά σύντομα. Αυτό σίγουρα εξηγεί το γιατί δεν βλέπουμε ποτέ ζυγό αριθμό κουφέτων, γιατί όμως αυτά είναι σχεδόν πάντα πέντε ή επτά; Εννοείται ότι και οι αριθμοί αυτοί έχουν τους συμβολισμούς τους.
Ο αριθμός πέντε στα κουφέτα συμβολίζει ευχές για το ζευγάρι. Κάθε κουφέτο είναι και μία ευχή, οπότε όταν ο καλεσμένος τρώει κάθε ένα από τα κουφέτα από τη μπομπονιέρα, στην ουσία εύχεται το ζευγάρι να έχει υγεία, μακροζωία, γονιμότητα, πλούτο και φυσικά ο έγγαμος βίους του να είναι όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένος. Ο αριθμός επτά έχει μία πιο θρησκευτική σημασία αφού συμβολίζει τα επτά μυστήρια της πίστης μας.
Σε κάθε περίπτωση, εννοείται ότι το αν θα είναι ένας γάμος επιτυχημένος κι ευτυχισμένος ή όχι δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κουφέτων στις μπομπονιέρες, αλλά από την αγάπη και τον σεβασμό που θρέφει ο ένας σύντροφος για τον άλλο. Όλα τα άλλα είναι απλές δοξασίες και δεισιδαιμονίες.