Οι υποχρεώσεις του κουμπάρου πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου

Όλοι ξέρουμε ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα βρεθούμε καλεσμένοι σε πολλούς γάμους και κάποιοι από αυτούς, μπορεί να αφορούν πολύ φιλικά ή αγαπημένα μας συγγενικά πρόσωπα. Η μέρα του γάμου σίγουρα ανήκει στο ζευγάρι, αλλά υπάρχει κι ένας – και σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότεροι – αφανής ήρωας και αυτός δεν είναι άλλος από τον κουμπάρο. Το τι ακριβώς κάνει ένας κουμπάρος πριν, κατά αλλά και μετά τον γάμο δεν είναι ποτέ αρκετά ξεκάθαρο. Επειδή λοιπόν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες κάποιο ζευγάρι να σας ζητήσει να γίνετε κουμπάρος, ας δούμε λίγο με απλά λόγια ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις σας για να καταλάβετε αν μπορείτε να αναλάβετε αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο.

Υποχρεώσεις κουμπάρου

Ο κουμπάρος έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο όσο είναι στην εκκλησία, για τον οποίο θα μιλήσουμε αργότερα, αλλά η αποστολή του ούτε ξεκινάει αλλά ούτε τελειώνει εκεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δουλειά του είναι να βοηθήσει το ζευγάρι να οργανώσει τον γάμο όσο το δυνατόν καλύτερα αλλά και να φροντίσει να περάσουν καλά οι καλεσμένοι πριν αλλά και μετά τον γάμο. Γι’ αυτό είναι που λέμε ότι είναι ένας αφανής ήρωας!

Οργανωτικές υποχρεώσεις

Ο κουμπάρος όπως είπαμε και πριν, θα πρέπει να είναι συνέχεια στο πλευρό του ζευγαριού. Επίσημα, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει είναι να φροντίσει για τον στολισμό της εκκλησίας, τα στέφανα αλλά και για το κρασί, την κανάτα και τα ποτήρια που απαιτούνται για τη γαμήλια τελετή. Ανεπίσημα, μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να συνεισφέρει έστω και συμβουλευτικά σε πολλά πράγματα. Μπορεί ας πούμε να βοηθήσει το ζευγάρι να επιλέξει ή να φτιάξει τις μπομπονιέρες γάμου του ή ακόμη και να βοηθήσει τον γαμπρό να επιλέξει κοστούμι. Τέλος, καθήκον του είναι και ο λόγος ζευγαριού, δηλαδή θα πρέπει – αν του ζητηθεί – να βοηθήσει το ζευγάρι να γράψει έναν λόγο που θα εκφωνηθεί στο γλέντι.

Θα λέγαμε επίσης πως στις μέρες μας είναι υπεύθυνος να οργανώσει και το bachelor ή bachelorette πάρτι, ανάλογα με το φύλο του. Εννοείται ότι σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να φροντίσει να περάσει καλά ο γαμπρός ή η νύφη και όχι αυτός και η παρέα του.

Μυστήριο γάμου – διαδικασίες και διάρκεια

Ο ρόλος του κουμπάρου στο μυστήριο γάμου είναι πολύ συγκεκριμένος: στέκεται πίσω από το ζευγάρι σε όλη τη διάρκεια της τελετής και αλλάζει τα στέφανα και τις βέρες όταν το απαιτεί η τελετή. Μετά τη τέλεση του μυστηρίου, υπογράφει και κάποια χαρτιά. Κουμπάρο δεν έχει μόνο ο θρησκευτικός γάμος, μπορεί να υπάρξει και σε πολιτικό, αλλά εκεί ο ρόλος του περιορίζεται σε αυτόν του μάρτυρα και φυσικά υπογράφει κι εκεί κάποια σχετικά έγγραφα.

Μετά τον γάμο

Μετά το γάμο ο κουμπάρος αναλαμβάνει τον ρόλο του ανιματέρ στο γλέντι αλλά και γενικά βοηθάει το ζευγάρι με ό,τι χρειάζεται. Με άλλα λόγια, ο κουμπάρος πρέπει να είναι «η ψυχή του πάρτι» και να φροντίσει ώστε όλοι να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο για να τους μείνει η μέρα αξέχαστη. Δουλειά του μπορούμε να πούμε ότι είναι να κάνει τον κόσμο να σηκωθεί από τα τραπέζια και να ανέβει στην πίστα. Ο κουμπάρος λοιπόν θα πρέπει να είναι πρώτος στο χώρο και έχει πολύ κέφι κι ενέργεια.

Έξοδα κουμπάρου

Και κάπου εδώ φτάνει και η ώρα της λυπητερής και η στιγμή που θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι πληρώνει ο κουμπάρος;». Με απλά λόγια, ο κουμπάρος πληρώνει τον στολισμό της εκκλησίας, τα στέφανα, το κρασί καθώς και τον δίσκο, την κανάτα και τα ποτήρια που τον συνοδεύουν και είναι έθιμο να δίνει και κάποια χρήματα στην εκκλησία «για το καλό». Μπορεί να κληθεί να συνεισφέρει και σε άλλα έξοδα γάμου, όπως ας πούμε οι μπομπονιέρες γάμου. Ο κουμπάρος επίσης πρέπει να κάνει ένα καλό δώρο στο ζευγάρι, το οποίο όμως ανταποδίδει με ένα δώρο κουμπάρου.