Ολοκληρωμένος Οδηγός Βάπτισης: Εγχειρίδιο Προετοιμασίας

Η βάπτιση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μυστήριο με το οποίο ο άνθρωπος εισέρχεται για πρώτη φορά στην Εκκλησία. Το βρέφος κατά την διαδικασία του βαπτίσματος αποκαθαίρετε από το προπατορικό αμάρτημα και ξεκινά την ζωή του σε ένα νέο πνευματικό πλαίσιο, σύμφωνα με την χριστιανική πίστη. Πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, μία βάφτιση είναι πολύτιμη γιατί είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δημιουργηθούν όμορφες αναμνήσεις και να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των μελών μίας οικογένειας. Αν ετοιμάζεστε να βαφτίσετε το μωρό σας μπορείτε να διαβάσετε το εγχειρίδιο που ετοιμάσαμε για να μη δυσκολευτείτε με την προετοιμασία της βάπτισης.

Επιλογή της Ημερομηνίας και του Τόπου

Αρχικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε καθώς οργανώνετε την βάπτιση του μωρού, είναι η ημερομηνία τέλεσης της. Πολλοί γονείς επιλέγουν την άνοιξη για να την πραγματοποιήσουν. Είναι μια ιδανική εποχή γιατί τότε οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες, δίχως πολύ ζέστη, πολύ κρύο και έντονες βροχοπτώσεις. Και το φθινόπωρο είναι μία καλή εποχή για βάφτιση.

Μπορείτε να επιλέξετε μία ημερομηνία που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εσάς όπως την επέτειο του γάμου ή την ονομαστική εορτή ενός αγίου. Ή διαλέξτε μία ημερομηνία όπου θα μπορούν οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς να παραβρεθούν σε αυτή. Επιπλέον πρέπει να αποφασίσετε αν η βάφτιση θα γίνει στην ενορία σας ή σε κάποια άλλη εκκλησία. Θυμηθείτε πως θα πρέπει να μιλήσετε με τους υπεύθυνους της εκκλησίας τουλάχιστον έξι μήνες πριν την βάπτιση, ώστε να «κλείσετε» την ημερομηνία που θέλετε.

Ρούχα Βάπτισης ανάλογα με το φύλο

Επόμενο βήμα στην προετοιμασία μίας βάπτισης είναι η επιλογή των ρούχων που θα φορέσει το παιδί στην εκκλησία. Τα βαπτιστικά ρούχα τις περισσότερες φορές τα επιλέγει και τα αγοράζει ο νονός ή η νονά αλλά βέβαια συνεννοείται και με τους γονείς του παιδιού. Έτσι, καλό είναι, αν είστε ο γονιός του παιδιού που θα βαφτιστεί να βοηθήσετε τους νονούς να του διαλέξουν όμορφα ρούχα.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε οικονομικά πακέτα βάπτισης σε πολύ προσιτές τιμές.

Ντύσιμο για βάπτιση κοριτσιού

Στα κοριτσίστικα πακέτα βάπτισης θα βρείτε όμορφα, ρομαντικά, πριγκιπικά φορέματα που σίγουρα θα γοητέψουν το κοριτσάκι σας μα και όποιον παραβρεθεί στην εκκλησία. Στο εμπόριο υπάρχει μία τεράστια ποικιλία από ολοκληρωμένα πακέτα βάπτισης σε προσιτές τιμές, ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας προτιμήσεις. Εάν βαφτίζετε το κοριτσάκι σας και διαλέξετε ένα ρομαντικό πριγκιπικό φόρεμα, σίγουρα θα ενθουσιάσει και αυτό μα και όποιον παραβρεθεί στην εκκλησία.

Συνήθως, τα περισσότερα βαπτιστικά φορέματα έχουν λευκό χρώμα γιατί είναι ένα χρώμα συμβολίζει την αθωότητα, την καθαρότητα και την νέα αρχή. Μα αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βρείτε εξίσου όμορφα ρούχα στις αποχρώσεις του ροζ. Το φόρεμα μπορείτε να το συνδυάσετε και με διάφορα αξεσουάρ όπως μία κορδέλα μαλλιών.

Ντύσιμο για βάπτιση αγοριού

Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα αγορίστικα βαπτιστικά ρούχα. Πιο συγκεκριμένα θα βρείτε πακέτα βάπτισης για αγόρια σε μεγάλη γκάμα σε κοστούμια σε κλασικά και διαχρονικά χρώματα όπως είναι το μπλε, το καφέ, το λευκό αλλά και στις αποχρώσεις τους (ανοιχτό γκρι, γαλάζιο, μπεζ). Ανάλογα με το θέμα της βάπτισης αλλά και με τα δικά σας γούστα, μπορείτε να συνδυάσετε, για παράδειγμα, μπλε σκούρο παντελόνι με γαλάζιο ή λευκό πουκάμισο και σακάκι σε παρόμοια απόχρωση. Μία ζώνη, μία γραβάτα ή ένα παπιγιόν θα συνδυαστούν υπέροχα με όποιο κοστούμι και αν επιλέξετε.

Οργάνωση της τελετής

Όταν επισκεφτείτε την εκκλησία όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή της βάφτισης, φροντίστε να ρωτήσετε τον ιερέα αν επιτρέπεται να διακοσμήσετε το χώρο την μέρα της βάπτισης. Αν ο ιερέας επιτρέψει την διακόσμηση, επιλέξτε το θέμα που αυτή θα έχει. Αν δυσκολεύεστε στην επιλογή του θέματος, σκεφτείτε μήπως το παιδί αγαπάει περισσότερο κάποιο παραμύθι, για παράδειγμα την Κοκκινοσκουφίτσα, το Ασχημόπαπο κλπ. Ή μήπως έχει κάποιο αγαπημένο παιδικό ήρωα ώστε να γίνει το θέμα της βάπτισής του (π.χ. ο Mickey)

Το θέμα της διακόσμησης, ακόμη, μπορεί να είναι σχετικό με το όνομα του παιδιού. Λόγου χάρη, αν το κοριτσάκι σας θα βαφτιστεί Ουρανία, μία εξαιρετική επιλογή για θέμα της βάπτισης θα μπορούσε να ήταν το ουράνιο τόξο. Ή πώς θα σας φαινόταν να στολιστεί ο χώρος της εκκλησίας και της δεξίωσης με μαργαρίτες, εάν το παιδί σας βαφτιστεί με το όνομα ‘Μαργαρίτα’; Θυμηθείτε, ακόμη, να βρείτε έναν επαγγελματία φωτογράφο που θα απαθανατίσει τις στιγμές της βάπτισης.

Επιλογή των κουμπάρων

Ο ρόλος του νονού και της νονάς είναι πολύ σημαντικός για την βάπτιση μα και για την μετέπειτα ζωή του παιδιού που θα βαφτιστεί. Γι αυτό το λόγο η επιλογή τους θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή. Αυτό τον ρόλο θα μπορούσαν να λάβουν οι καλύτεροι σας φίλοι, κάποιος/α συνάδερφος από την δουλειά ή ένας αγαπημένος σας συγγενής. Μόλις επιλέξετε τον νονό ή την νονά, φροντίστε να τον/την γνωρίσει το παιδί αρκετό καιρό πριν την βάπτιση ώστε να εξοικειωθεί μαζί του/της.

Ο νονός ή η νονά είναι υπεύθυνοι για την αγορά των βαπτιστικών ρούχων, των παπουτσιών, του σταυρού, των λαδόπανων, των πετσετών, των κεριών, του σαπουνιού, του μπουκαλιού για το λάδι που θα χρησιμοποιήσει ο ιερέας και των μαρτυρικών. Προαιρετικά μπορούν να μοιραστούν με τους γονείς το κόστος της διακόσμησης του χώρου.

Μοναδικές Ιδέες για Δώρα και Αναμνηστικά

Στο τέλος της βάπτισης μοιράζονται στους παρευρισκόμενους διάφορα μικρά δώρα ως αναμνηστικά της τελετής και των όμορφων στιγμών που έζησαν όλοι μαζί. Στο εμπόριο υπάρχει μία πολύ μεγάλη ποικιλία στις μπομπονιέρες βάπτισης για να διαλέξετε αυτές που προτιμάτε περισσότερο. Οι μπομπονιέρες μπορεί να είναι διαφορετικές για τους ενήλικους καλεσμένους και διαφορετικές για τα παιδιά.

Για τα παιδιά, οι μπομπονιέρες μπορεί να είναι διάφορα παιχνίδια όπως ξύλινα παζλ, σετ ζωγραφικής, μικρά λούτρινα κλπ. Για τους ενήλικες, μία πολύ καλή ιδέα μπομπονιέρας θα μπορούσε να είναι μία εικόνα με τον άγιο ή την αγία του/της οποίου/ας έλαβε το όνομα το παιδί που βαπτίστηκε. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να φτιάξετε κάτι χειροποίητο για την βάπτιση του παιδιού σας όπως για παράδειγμα να πλέξετε μίνι πορτοφολάκια μπρελόκ.

Ανακεφαλαιώνοντας, η προετοιμασία μίας βάπτισης ίσως είναι μία αγχωτική διαδικασία για τους γονείς κυρίως αλλά αν οργανωθεί σωστά αρκετούς μήνες πριν την τέλεση της, το άγχος θα παραμεριστεί από την χαρά που θα νιώθουν όλοι οι παρευρισκόμενο στο χώρο της εκκλησίας. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε αρκετά με αυτό τον οδηγό και ευχόμαστε θερμά να θυμάστε την μέρα της βάφτισης του μωρού σας μόνο με ευτυχία και αγάπη.