Κόστος Βάπτισης – Ποιος πληρώνει τι στην Βάπτιση

Η βάπτιση είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυστήρια του χριστιανισμού αλλά και μία αλησμόνητη στιγμή για κάθε οικογένεια. Με αυτή το μωρό θα πάρει επισήμως το όνομά του και θα γίνει μέλος της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Αν και θεωρείται μία μέρα γεμάτη από ευτυχία και χαρά η μέρα της τελετής, πολλές φορές οι οικογένειες ανησυχούν για το κόστος του βαπτίσματος. Άλλοι γονείς πάλι, δεν γνωρίζουν ποια έξοδα της βάπτισης πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι και ποια υποχρεούται να αναλάβει ο νονός ή η νονά του παιδιού που θα βαπτιστεί. Αν ετοιμάζεστε να βαπτίσετε το μωρό σας και δεν γνωρίζετε τις δικές σας οικονομικές υποχρεώσεις, φροντίστε να συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου ώστε να ενημερωθείτε πλήρως.

Προετοιμασία της Βάπτισης

Η προετοιμασία της βάπτισης θα πρέπει να ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, τουλάχιστον τέσσερις. Όσο πιο νωρίς επιλέξετε την εκκλησία που θέλετε να πραγματοποιηθεί η τελετή, τόσο πιο εύκολα θα βρείτε την ιδανική ημερομηνία τέλεσης της.

Ο/η νονός/ά, αγοράζει τα ρούχα βάπτισης, τα παπούτσια, τα λαδόπανα, τα μαρτυρικά, την λαμπάδα και τον σταυρό που θα φορέσει.

Από την άλλη ο γονιός του παιδιού που θα βαπτιστεί θα πληρώσει για την ενοικίαση του χώρου της εκκλησίας καθώς και τον ιερέα που θα πραγματοποιήσει την βάπτιση.

Το κόστος της ενοικίασης της εκκλησίας δεν είναι συγκεκριμένο. Εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες όπως είναι η τοποθεσία όπου βρίσκεται η εκκλησία, η χωρητικότητα που διαθέτει κλπ. Ούτε το ποσό που δίνεται στον ιερέα είναι το ίδιο σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Κάποιοι ιερείς ζητούν ένα συγκεκριμένο ποσό ενώ άλλες φορές είναι στην ευχέρεια της οικογένειας το ποσό που θα δώσουν.

Εάν μετά το τέλος της βάπτισης πραγματοποιηθεί δεξίωση σε ένα εστιατόριο, τότε το κόστος αυτής της δεξίωσης επιβαρύνει τους γονείς. Οι γονείς επίσης, είναι υπεύθυνοι για το κόστος της διακόσμησης της εκκλησίας και του χώρου δεξίωσης, για την φωτογράφηση, για τα προσκλητήρια αλλά και για τις μπομπονιέρες βάπτισης.

Στο mpomponieres4you.gr υπάρχει μεγάλη γκάμα σε οικονομικά βαπτιστικά πακέτα για να επιλέξουν οι νονοί χωρίς να ανησυχούν για υπέρογκο κόστος.

Οικονομική πλευρά της βάπτισης

Καθώς διοργανώνετε την βάπτιση του μωρού σας είναι δυνατόν να πέσετε σε μερικές συνηθισμένες παγίδες που θα οδηγήσουν σε μη αναμενόμενο και ίσως δυσάρεστο αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, η πιο συνηθισμένη παγίδα που πέφτουν οι οικογένειες είναι η υπέρβαση του προϋπολογισμού που έχει τεθεί για το μυστήριο της βάπτισης. Αυτή η υπέρβαση μπορεί εύκολα να συμβεί, αν δεν προσέξετε αρκετά.

 Για παράδειγμα, υπάρχει το ενδεχόμενο να αγοράσατε τα απαιτούμενα για την βάπτιση, χωρίς προηγουμένως να συγκρίνετε μεταξύ τους τις τιμές που υπάρχουν. Για παράδειγμα, στο εμπόριο θα βρείτε οικονομικές μπομπονιέρες βάπτισης αλλά και μπομπονιέρες που κοστίζουν υπέρογκα ποσά. Θα αγοράσετε αυτές που δεν ξεπερνούν τον προϋπολογισμό που έχετε θέσει.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ερευνήσετε όλους τους χώρους για δεξιώσεις που υπάρχουν στην περιοχή σας και να ρωτήσετε πόσο κοστίζουν. Μετά την σύγκριση των τιμών, θα αποφασίσετε σε ποιο μέρος θα πραγματοποιηθεί η δεξίωση μετά την βάπτιση. Ο υπερβολικός αριθμός καλεσμένων είναι άλλη μια παγίδα που ενδέχεται να οδηγηθείτε. Οι πολλοί καλεσμένοι θα αυξήσουν το κόστος της βάπτισης.

Παράδοση και Έθιμα

Μία παραδοσιακή παράδοση είναι πιθανόν να κοστίζει ακριβά. Και αυτό γιατί δύνανται να αυξηθεί το κόστος της δεξίωσης, όπου θα περιλαμβάνει το φαγητό των καλεσμένων, τα γλυκά, τα ποτά, την διακόσμηση. Άλλα έξοδα μπορούν να αφορούν την εργασία του φωτογράφου. Όμως μία όμορφη βάπτιση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή. Αρκεί να αλλάξετε ορισμένα πράγματα και το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα περιμένατε.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μη προσλάβετε επαγγελματία φωτογράφο. Προτείνετε σε κάποιον/α φίλο/η σας να βγάζει εκείνος/η φωτογραφίες. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για την διακόσμηση του χώρου. Πάρτε αρκετά μπαλόνια, κορδέλες διαφόρων χρωμάτων, βάλτε φαντασία και στολίστε μόνοι τον χώρο. Φτιάξτε μόνοι σας τις μπομπονιέρες βάπτισης και τα γλυκά που θα κεράσετε τους καλεσμένους.

Δώρα και Προσφορές

Στο τέλος της βάπτισης, οι γονείς χαρίζουν ένα δώρο στους νονούς του παιδιού για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τον ρόλο που έλαβαν αλλά και για να θυμούνται για πάντα τις όμορφες στιγμές. Δεν έχετε αποφασίσει ακόμη τι δώρο θα προσφέρετε στην νονά ή στον νονό; Ας δούμε μερικές καλές προτάσεις για οικονομικά δώρα:

  • Ένα κόσμημα ή ένα ρολόι: Ένα κολιέ που γράφει ‘νονά’ ή ένα βραχιόλι θα ήταν ιδανικό δώρο για την νονά του μωρού. Διαφορετικά μπορείτε να χαρίσετε στον νονό ή και στην νονά ένα όμορφο ρολόι. Σε αυτό, θα μπορούσατε να χαράξετε την ημερομηνία τέλεσης της βάπτισης ή μία αγαπημένη φράση.
  • Μία δωροκάρτα: Ανάλογα με τα χόμπι του νονού ή της νονάς, διαλέξτε ως δώρο μία ξεχωριστή εμπειρία. Αυτή θα μπορούσε να ήταν ένα ταξίδι στο εξωτερικό, μαθήματα κατάδυσης κλπ.

Συμπέρασμα

Συνεπώς, το κόστος μίας βάπτισης, σε καμία περίπτωση, δεν θεωρείται εξωπραγματικό. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν πολύ ωραίες τελετές βαπτίσματος με πολύ μικρότερο κόστος χωρίς να διαφοροποιούνται από άλλες βαπτίσεις-υπερπαραγωγή. Αρκεί να προνοήσετε σε ένα σωστό προγραμματισμό της βάπτισης, δίχως να υποπέσετε σε παγίδες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της. Αν διαχειριστείτε επαρκώς το κόστος της τελετής, θα ετοιμάσετε μία ονειρεμένη βάπτιση στην οποία θα κυριαρχεί η χαρά και όχι το άγχος για τα έξοδα.