Τα πιο κοινά Ελληνικά ήθη κι έθιμα για το γάμο

Ο γάμος είναι ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας και της πίστης μας το οποίο όμως ταυτόχρονα είναι και κοινωνική εκδήλωση. Ο γάμος είναι μία μοναδική και πολύ ευχάριστη μέρα τόσο για το ίδιο το ζευγάρι όσο και για τους φίλους και την οικογένεια του. Είναι μία μέρα χαράς που πρέπει να μείνει αξέχαστη για όλους. Ο γάμος έχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση στην Ελληνική παράδοση γι’ αυτό και υπάρχουν και πολλά έθιμα γύρω από αυτόν. Τα έθιμα αυτά εννοείται ότι περιστρέφονται γύρω από τον ευτυχισμένο έγγαμο βίο των νεόνυμφων αλλά και φυσικά γύρω από την γονιμότητα και την τεκνοποίηση, ειδικά αν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο.

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά οι παραδόσεις μας καθορίζουν όλες τις πτυχές του γάμου με έθιμα και παραδόσεις. Υπάρχουν λοιπόν έθιμα που αφορούν καθαρά τελετουργικά μέρη του μυστηρίου όπως τον τρόπο με τον ο κουμπάρος αλλάζει τα στέφανα γάμου, μέχρι έθιμα που αφορούν την δεξίωση. Εννοείται ότι κάθε περιοχή της χώρας μας έχει και κάποια δικά της έθιμα, εδώ θα δούμε τα πιο κοινά.

Ποιος χορεύει πρώτος στο γάμο

Ο Ελληνικός γάμος, όπως είπαμε και πριν, δεν είναι απλά ένα μυστήριο αλλά είναι κι ένα κοινωνικό γεγονός. Πλέον η γαμήλια δεξίωση είναι για πολλά ζευγάρια και τους καλεσμένους τους το ίδιο σημαντική με την ίδια την τελετή. Ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα της δεξίωσης είναι ο πρώτος χορός τους ζευγαριού. Επίσημα, ο χορός και το γλέντι αρχίζει μόλις φτάσει το ζευγάρι στον χώρο της δεξίωσης αλλά επειδή στις μέρες μας αυτό μπορεί να καθυστερήσει για αρκετές ώρες, είναι πιθανό να ζητήσει το ζευγάρι να παίζει μουσική και γενικά το γλέντι να ξεκινήσει πριν φτάσουν για να μην βαρεθούν οι καλεσμένοι τους. Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, το ζευγάρι μόλις φτάσει θα κόψει τη τούρτα και μετά θα χορέψουν μαζί το αγαπημένο τους τραγούδι. Μετά από τον χορό του ζευγαριού μπορεί να χορέψουν οι κουμπάροι και οι συμπέθεροι. Μπορεί μετά να ακολουθήσει κι ένας σύντομος λόγος ζευγαριού. Αφού τελειώσουν αυτοί οι χοροί, η πίστα είναι ελεύθερη για όλους.

Πόσα κουφέτα μπαίνουν στο δίσκο

Σε όλη τη διάρκεια μυστηρίου γάμου υπάρχει ένας δίσκος στον οποίο είναι τοποθετημένα τα στέφανα και κάποια κουφέτα. Τα κουφέτα αυτά θα τα τοποθετήσει ο ιερέας στη τσέπη του γαμπρού μετά την λήξη της τελετής και αυτός με τη σειρά του θα πρέπει να τα μοιράσει σε κάποιες ανύπαντρες κοπέλες από τους καλεσμένους. Η παράδοση λέει πως αν μια ανύπαντρη κοπέλα κοιμηθεί με τα κουφέτα αυτά κάτω από το μαξιλάρι της, θα ονειρευτεί τον μελλοντικό της σύζυγο. Ο αριθμός των κουφέτων στον δίσκο ξεκινάει από τα εφτά και πρέπει να είναι οπωσδήποτε μονός. Καλό είναι να μην παραφορτωθεί ο δίσκος, αλλά να υπάρχουν και αρκετά κουφέτα για όλες τις ενδιαφερόμενες.

Ποιος φοράει τα παπούτσια στη νύφη

Κάποια έθιμα γάμου είναι ομολογουμένως λίγο περίεργα και κάπως δαπανηρά. Η παράδοση λοιπόν λέει ότι ο κουμπάρος πρέπει να πάει στο σπίτι της νύφης καθώς αυτή ετοιμάζεται για τον γάμο και να της φορέσει τα παπούτσια. Όταν όμως ο κουμπάρος θα προσπαθήσει να φορέσει το κάθε παπούτσι, η νύφη θα παραπονεθεί ότι είναι στενό οπότε και αυτός θα πρέπει να βάλει χρήματα μέσα του για να «ανοίξει». Όταν η νύφη νιώσει ότι ο κουμπάρος έχει βάλει αρκετά χρήματα, θα φορέσει το παπούτσι.

Πως αλλάζουν τα στέφανα και τις βέρες στο γάμο

Ο κουμπάρος πρέπει να αλλάξει τα στέφανα και τις βέρες σε γαμπρό και νύφη και αυτό είναι κάτι που τρομάζει πολλούς υποψήφιους κουμπάρους. Στην ουσία αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα πρέπει να κάνετε τρεις αλλαγές και ότι θα πρέπει πάντα να τελειώνετε με τα χέρια σας σταυρωμένα πάνω από το ζευγάρι. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε πρόβα στο σπίτι ενώ θα σας βοηθήσει και ο ιερέας αν χρειαστεί, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.