Πρώτη φορά κουμπάρος; Μάθε ποια είναι τα έξοδα και οι υποχρεώσεις

Όλοι ξέρουμε ότι για να γίνει ένας γάμος πρέπει να υπάρχει ένας ιερέας, ένας γαμπρός και μία νύφη. Οι περισσότεροι όμως ξεχνάμε ένα ίσως εξίσου σημαντικό άτομο: τον κουμπάρο ή την κουμπάρα. Με απλά λόγια, αν δεν υπάρχει ένα άτομο που θα στέψει το ζευγάρι και θα τους φορέσει τις βέρες απλά στο τέλος δεν θα έχουμε γάμο. Το να γίνει κάποιος κουμπάρος λοιπόν είναι μία πολύ μεγάλη τιμή, έχει όμως και κάποιες υποχρεώσεις. Πολλές από αυτές τις υποχρεώσεις που έχει ο κουμπάρος απαιτούν και κάποια έξοδα από αυτόν.

Ας δούμε λοιπόν τις υποχρεώσεις του κουμπάρου, οικονομικές και μη, για να καταλάβετε καλύτερα αν μπορείτε να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο.

Τι σημαίνει το να γίνεις κουμπάρος;

Το γεγονός ότι ένα ζευγάρι επιλέγει κάποιον φίλο ή συγγενή του να γίνει αναπόσπαστο μέρος της πιο μεγάλης και σημαντικής μέρας της ζωής του σημαίνει ότι έχει ιδιαίτερη εκτίμηση αλλά κι εμπιστοσύνη σε αυτό το άτομο. Ο κουμπάρος είναι μαζί με το ζευγάρι από την οργάνωση του γάμου μέχρι και το τέλος του γλεντιού. Θα πρέπει να βοηθήσει τον γαμπρό να επιλέξει το κοστούμι του αλλά και τη νύφη να βρει το νυφικό της, θα πρέπει να οργανώσει μπάτσελορ πάρτι και γενικά θα είναι ο «σύνδεσμος» του ζευγαριού με τους καλεσμένους πριν, μετά και κατά τον γάμο. Επιπλέον, παραδοσιακά ο κουμπάρος αναμένεται να κάνει και κάποια έξοδα, να αγοράσει δηλαδή κάποια πράγματα για την τελετή, τα οποία μπορεί να βρει και με τη μορφή σετ κουμπάρου για γάμο στα εξειδικευμένα καταστήματα.

Κουμπάρος και μπάτσελορ πάρτι

Όσον αφορά το μπάτσελορ πάρτι, ο κουμπάρος είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση του – και η σύντροφος του για το bachelorette ή το αντίστροφο αν μιλάμε για κουμπάρα – αλλά όχι για την πληρωμή του. Τη βραδιά του πάρτι θα πρέπει να βάλουν όλοι το χέρι στη τσέπη εκτός από τον γαμπρό ή τη νύφη. Ο κουμπάρος μπορεί να κεράσει μερικά ποτά την παρέα για να ανάψει το κέφι, αλλά μέχρι εκεί. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν το μπάτσελορ ή μπατσελορέτ γίνει την προηγούμενη μέρα του γάμου και λίγες ώρες πριν την τελετή, θα πρέπει το αλκοόλ να ρέει με μέτρο για να μην εμφανιστεί κανείς μεθυσμένος ή με hangover μπροστά στον παπά.

Τι πρέπει να αγοράσει ο κουμπάρος στον γάμο;

Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι τα κύρια έξοδα κουμπάρου αν γίνει θρησκευτικός γάμος είναι τα παρακάτω:

  • Στέφανα γάμου
  • Λαμπάδες
  • Κρασί
  • Καράφα
  • Δίσκος (μαζί με τα κουφέτα)
  • Ποτήρι
  • Δωρεά στην εκκλησία
  • Στολισμός εκκλησίας
  • Δώρο στο ζευγάρι

Τα πρώτα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε σετ κουμπάρου για γάμου, οπότε αν μπορείτε να τα προμηθευτείτε εύκολα και σε καλή τιμή. Εννοείται ότι μετά θα πρέπει να τα πάτε στην εκκλησία για να γίνει το μυστήριο. Ας δούμε και τις άλλες δύο υποχρεώσεις του κουμπάρου.

Πόσο πληρώνει ο κουμπάρος στην εκκλησία

Μετά ή πριν τον γάμο συνηθίζεται να γίνεται μία δωρεά στην εκκλησία από το ζευγάρι. Τη δωρεά αυτή αναλαμβάνει να κάνει ο κουμπάρος από την τσέπη του. Το ποσό που θα δώσει εξαρτάται από την εκκλησία αλλά και από τις οικονομικές του δυνατότητες. Εννοείται ότι επίσημα καμία εκκλησία δεν έχει κάποια «ταρίφα» για τις δωρεές, ωστόσο ανεπίσημα μπορούν να προτείνουν κάποιο ποσό. Είναι μετά στο χέρι του κουμπάρου να κρίνει πόσο αντέχει η τσέπη του μετά τα άλλα έξοδα γάμου και να δώσει ακριβώς το ποσό, λίγο λιγότερα ή ακόμη και περισσότερα χρήματα.

Δώρο κουμπάρου στους νεονύμφους

Όλοι οι καλεσμένοι πάνε δώρο στο ζευγάρι και ο κουμπάρος δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Το δώρο του είναι καλό να είναι πιο προσωπικό και ξεχωριστό και δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβό ή να είναι κάτι από τη λίστα γάμου που μπορεί να έχει ετοιμάσει το ζευγάρι. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ζευγάρι με τη σειρά του θα πρέπει να κάνει ένα καλό δώρο στον κουμπάρο – πάλι όχι απαραίτητα ακριβό – για να δείξει την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια του καθόλη τη διάρκεια του γάμου, πριν και μετά την τελετή.