Αν παντρεύεσαι σε λίγους μήνες, σίγουρα έχεις ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία αυτού του γάμου: νυφικό, μακιγιάζ, χτένισμα, μπομπονιέρες, εύρεση κουμπάρων, εύρεση χώρου για την δεξίωση, σωστά;

Ανάμεσα σε όλη αυτή την προετοιμασία, έχεις μάθει τους συμβολισμούς που κρύβονται κατά την τέλεση αυτού του μυστηρίου;

Γνωρίζεις άραγε τι σημαίνουν τα στέφανα γάμου που φορούν οι νεόνυμφοι στην εκκλησία; Οι συμβολισμοί κατά την τέλεση του γάμου είναι πολλοί, όλοι προέρχονται από το παρελθόν και δίνουν μία ιδιαίτερα συγκινησιακή φόρτιση αυτή τη τόσο ξεχωριστή μέρα. Αν αναρωτιέσαι τι συμβολίζουν τα στέφανα γάμου, αφιέρωσε λίγα λεπτά από τον χρόνο σου και διάβασε τις επόμενες γραμμές του κειμένου.

Ποια είναι η ιστορία των στεφάνων γάμου;

Τα στέφανα γάμου δεν είναι μία νέα προσθήκη των τελευταίων χρόνων στο μυστήριο του γάμου. Έχουν μία πολύ μακρά ιστορία που χρονολογείται αρκετούς αιώνες πίσω. Πιο συγκεκριμένα, τα στέφανα του γάμου ξεκίνησαν στην αρχαία Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, τα έφτιαχναν από φυτά όπως ήταν η λεμονιά, οι λεμονανθοί, ο υάκινθος, το κλήμα και η ελιά και θεωρούνταν σημαντικά για την γαμήλια τελετή.

Δεν τα φορούσαν στο κεφάλι μόνο οι νεόνυμφοι αλλά τα φορούσαν και οι καλεσμένοι της γαμήλιας τελετής. Δημιουργούνταν ένα είδος πομπής από όλους τους παρευρισκόμενους που ακολουθούσε το ζευγάρι μέχρι την τελική ένωσή τους. Τα στεφάνια από λεμονανθούς στην αρχαία Ελλάδα συμβόλιζαν την αγνότητα.

Στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, τα στέφανα γάμου απαγορεύτηκαν γιατί θεωρήθηκαν παγανιστικά σύμβολα. Αργότερα, ωστόσο, επανήλθαν τα γαμήλια στέφανα και την εποχή του Βυζαντίου έχασαν την απλότητα τους, μετατράπηκαν σε βασιλικά σύμβολα και ξεκίνησαν να μοιάζουν με κορώνες.

Ποιος είναι ο συμβολισμός των στεφάνων γάμου;

Τα στέφανα του γάμου είναι από τα πιο σπουδαία σύμβολα σε ένα γάμο και έχουν πολλές ερμηνείες. Αρχικά, τα γαμήλια στέφανα συμβολίζουν την δημιουργία ενός νέου βασιλείου. Η νύφη είναι η βασίλισσα και ο γαμπρός είναι ο βασιλιάς που θα ξεκινήσουν μέσα στο βασίλειό τους τη νέα τους ζωή. Ο ιερέας επικαλείται τον Θεό, ευλογώντας τα στέφανα πάνω στο ευαγγέλιο και κάνοντας σταυρό πάνω από τα κεφάλια του άντρα και της γυναίκας, προκειμένου να στεφανωθούν με δόξα και τιμή στο νέο τους βασίλειο. Σε αυτό, θα κυβερνούν πάντα με δικαιοσύνη, σοφία και σύνεση.

Άλλοι συμβολισμοί  των γαμήλιων στεφάνων

Υπάρχει και άλλος συμβολισμός που κρύβεται στα γαμήλια στεφάνια. Πιο συγκεκριμένα, θυμίζουν τα ακάνθινα στεφάνια που φορούσαν στα μέτωπά τους οι μάρτυρες και ο Χριστός. Έτσι, τα στέφανα συμβολίζουν τις θυσίες που απαιτούνται σε κάθε γάμο προκειμένου αυτός να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, στα αρχαία χρόνια, οι αθλητές που νικούσαν στους αγώνες ή οι στρατιώτες που επέστρεφαν από το πόλεμο νικητές φορούσαν στεφάνια από ελιά ή από δάφνη. Τα γαμήλια στέφανα θεωρούνται και σύμβολα νίκης, σύμφωνα με την εκκλησία. Το ζευγάρι που τα φοράει, νίκησε, κατάφερε να φτάσει ως στο ναό, υπερνίκησε όλες τις σαρκικές απολαύσεις και παρέμειναν αγνοί. Επίσης, με τα στέφανα, οι ιερείς τονίζουν στους νεόνυμφους πως θα πρέπει να παραμένουν νικητές ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινή τους ζωή.

Τα στέφανα γάμου, ακόμα, είναι και σύμβολα δέσμευσης μεταξύ του ζευγαριού. Η κορδέλα που ενώνει τα στέφανα και στο τέλος δένεται σφιχτά, υποδηλώνει πως οι νεόνυμφοι δένονται για πάντα μαζί με άρρηκτους δεσμούς. Ο ιερέας εναλλάζει τα στεφάνια στα κεφάλια του ζευγαριού για να δείξει πως οι ρόλοι τους θα αλλάζουν συνέχεια. Επίσης, τα στέφανα έχουν κυκλικό σχήμα, χωρίς αρχή και τέλος για να συμβολίσουν την αιώνια αγάπη του ζευγαριού και την πληρότητα που νιώθουν.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα στέφανα που φοράει ο γαμπρός και η νύμφη στον γάμο είναι δύο πολύτιμα σύμβολα. Αντιπροσωπεύουν την ενότητα μεταξύ του ζευγαριού που εκείνη την στιγμή παντρεύεται. Φανερώνουν την αφοσίωση του ενός στον άλλον καθώς και την πρόθεση που έχει το ζευγάρι να μοιραστούν την ζωή τους για πάντα μαζί.