Ποια η σημασία της Βάπτισης στην Χριστιανική Παράδοση

Μια ιεροτελεστία μύησης στον Χριστιανισμό θεωρείται η βάπτιση, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μυστήρια. Η ιστορία δείχνει πως η προέλευση της προήλθε από την βάπτιση του Ιησού Χριστού απ’ τον τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Διαβάζοντας τα κείμενα στην Καινή Διαθήκη, όπου καταγράφηκαν πρωτίστως, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως αναφέρεται ως χάρισμα ή φώτιση. Η σημασία της στην Χριστιανική Παράδοση είναι ύψιστη μιας που με την τέλεση αυτού του μυστηρίου γινόμαστε Χριστιανοί. Δεχόμενοι το φως, τότε μπορούμε να αποτινάξουμε από πάνω μας το προπατορικό αμάρτημα που διακατέχεται εις το πέρας των αιώνων από γενιά σε γενιά. Παρακάτω, θα δούμε μεταξύ άλλων, ποια είναι τα τελετουργικά, τα σύμβολα, αλλά και τι συμβαίνει στην σύγχρονη εποχή:

Θεολογική Σημασία της Βάπτισης

Ποια είναι όμως, η θεολογική σημασία της Βάπτισης και γιατί καθιερώθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια της Χριστιανικής Εκκλησίας; Ξεκινώντας από την θεωρία της Δημιουργίας του Κόσμου, από την αρχαιότητα είχαν συνδέσει το νερό σαν την ζωοποιό δύναμη απ΄όπου αναδύθηκε ο Δημιουργός του Κόσμου. Ακόμη και επιστημονικά εάν αναλυθεί, το νερό είναι η πηγή της ζωής με καθαρτήρια ιδιότητα. Στα χρόνια του Ιησού αποτέλεσε μια εξαγνιστική τελετουργία, η οποία όμως, έπρεπε να τελεσθεί στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Διαφορετικά, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και μόνο έτσι, η βάπτιση ήταν έγκυρη. Ο βαφτιζόμενος πρέπει να καταδυθεί 3 φορές στο νερό και εννοιολογικά, αυτό σημαίνει την τριήμερη ταφή και την μετέπειτα ανάσταση του Ιησού Χριστού. 

Τελετουργικά και Σύμβολα της Βάπτισης

Το τελετουργικό που ακολουθείται περιλαμβάνει αρχικά το διάβασμα ευχών από τον ιερέα προς τον βαπτιζόμενο. Ο σκοπός είναι να φύγει κάθε κακό πριν τελεσθεί η καταβύθιση. Ο νονός στρέφεται προς την Δύση δείχνοντας την πίστη του στον Θεό και εναντιώνεται στο κακό. Στρεφόμενος προς την ανατολή διαβάζει το Σύμβολο της Πίστεως, που συμβολίζει την αποδοχή του Ιησού. Τα σύμβολα της Βάπτισης, εκτός από το νερό που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ο Σταυρός, δηλαδή το ύψιστο σύμβολο της θυσίας του Ιησού προς εμάς και η λαμπάδα που συμβολίζει την πίστη, και το φως. Η τριχοκουρία είναι μια μορφή προσφοράς προς τον Θεό, ενώ το λάδι συμβολίζει το Χρίσμα. Το όνομα δίνεται για να τονίσει την μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, αλλά και για την προστασία του. Μετά την τέλεση, το βρέφος φορά βαπτιστικά ρούχα, δηλώνοντας την είσοδο του σε μια νέα ζωή, καθαρή και αμόλυντη. 

Μπομπονιέρες για Βάπτιση

Οι μπομπονιέρες βάπτισης έχουν μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δινόταν ως δώρο αναμνηστικό στους καλεσμένους μετά το πέρας του τελετουργικού της βάπτισης. Αν και έχουν αλλάξει μορφή στις μέρες μας, δεν παύει να θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της παραδόσεως. Συμβολίζουν την υγεία και την καλοτυχία, ενώ μπορείτε να παρατηρήσετε μια πληθώρα επιλογών. Τα κουφέτα που περιέχονται είναι πάντα σε μονό αριθμό και έχουν συγκεκριμένο νόημα, αναλόγως του αριθμού τους. Πλέον, μπορούν να έχουν διάφορα σχήματα, εκτός από τα παραδοσιακά στρογγυλά, όπως καρδούλες, τρίγωνα ή αστέρια. Ενώ, στο παρελθόν τα συστατικά τους περιλάμβαναν πάστα και αμύγδαλο, σήμερα τα βρίσκουμε με διαφορετικά είδη γέμισης, όπως σοκολάτα, φράουλα, κ.α. Για την ιστορία, οι πρώτες μπομπονιέρες που δημιουργήθηκαν, παράγονταν από μέλι και αμύγδαλα. Όσον αφορά το στυλ και τον σχεδιασμό τους, στην αγορά βρίσκουμε τόσο τις κλασικές από τούλι, όσο και άλλες φτιαγμένες από διάφορα υλικά. Υπάρχουν ξύλινες ή από οργαντίνα, πουγκιά ή άλλου σχηματισμού, που συνοδεύονται από μικρά δωράκια στο δέσιμό τους. 

Η Βάπτιση στον Σύγχρονο Κόσμο

Η βάπτιση στον σύγχρονο κόσμο δεν έχει αλλάξει πολύ, όσον αφορά τα τελετουργικά και τις παραδόσεις. Όμως, κάποια στοιχεία έχουν διαφοροποιηθεί, όπως τα μαρτυρικά. Σήμερα, μετά το τέλος της βάπτισης συνηθίζουμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας σταυρουδάκια, βραχιολάκια ή μικρά δωράκια για να τους τιμήσουμε που παραβρέθηκαν στο μυστήριο ως μάρτυρες. Επίσης, μια παράδοση που συνεχίζεται είναι το ξέπλυμα του βρέφους. Βαθειά πίσω στην ιστορία, το μωρό δεν έπρεπε να πλυθεί μετά το τελετουργικό, παρά με το πέρας 3 ημερών, ενώ το νερό μετά το ξέπλυμα, έπρεπε να πεταχτεί σε τρεχούμενο νερό, όπως λίμνη, ποτάμι, κτλ. Τα έθιμα συνεχίζουν να κρατιούνται με μικρές αλλαγές, όπως τα βαπτιστικά ρούχα. Ενώ, το καθιερωμένο χρώμα ήταν το λευκό, που δήλωνε την αγνότητα του πνεύματος, σήμερα κάποιοι επιλέγουν και χρωματιστά, συνήθως σε παστέλ αποχρώσεις. Παρόλα αυτά, η σημασία και ο συμβολισμός, όλων όσων λαμβάνουν τόπο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, παραμένουν τα ίδια. Αυτό σημαίνει πως αν και οι εξελίξεις στον κόσμο μεταβάλλονται, η πίστη και η αφοσίωση στην Χριστιανική εκκλησία συνεχίζεται με τον ίδιο ζήλο.

Συμπέρασμα

Η σημασία της Βάπτισης στην Χριστιανική Παράδοση, μένει αναλλοίωτη στα βάθη των αιώνων. Το τελετουργικό που πραγματοποιείται, αλλά και η σημασία των συμβόλων, όπως το λάδι, η τριχοκουρία ή το Άγιο Μύρο, συνεχίζουν να αποτελούν βασικούς πυλώνες σε ένα από τα πιο σημαντικά 7 μυστήρια της Χριστιανικής Εκκλησίας. Χωρίς την Βάπτιση, θεωρείται πως δεν μπορεί κανείς να εισέλθει στον Παράδεισο, να λάβει την θεία Φώτιση. Είναι η πρώτη κίνηση για αποτινάξει ένας άνθρωπος το Προπατορικό Αμάρτημα που κληροδοτήθηκε στην ανθρωπότητα με την έλευση του στην γη. Αν και στοιχεία, όπως οι μπομπονιέρες εισήλθαν μετά την Βάπτιση του Ιησού, θεωρούνται παράδοση να περιλαμβάνονται στο μυστήριο, μέχρι σήμερα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να πάρετε μια πρώτη εικόνα, τότε επισκεφτείτε το Mpomponieres4you. Εκεί, θα βρείτε πρωτότυπες μπομπονιέρες για την πιο σημαντική στιγμή του παιδιού σας, ενώ θα εντυπωσιάσουν όλους τους καλεσμένους σας.