Πως να Φτιάξω και να Γράψω Προσκλητήριο Βάπτισης

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει μία βάπτιση τόσο για το θεσμό της οικογένειας όσο και της κοινωνίας. Χάρη σε αυτή, το παιδί που βαπτίζεται, εισέρχεται στην θρησκεία του χριστιανισμού. Το βάπτισμα συμβολίζει, επίσης, την είσοδο του νέου μέλους στην οικογένεια και στην κοινότητα. Η οργάνωση και η υλοποίηση αυτού του μυστηρίου εκφράζει την αγάπη και την υποστήριξη των γονιών προς το παιδί. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του προσκλητηρίου. Με αυτό, ανακοινώνονται οι βασικές πληροφορίες τέλεσης της βάπτισης στους καλεσμένους και τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν και να γιορτάσουν μαζί με τους γονείς. Δημιουργείται και ένα όμορφο αναμνηστικό που καταγράφει για πάντα αυτή την εκδήλωση.

Σχεδιασμός του προσκλητηρίου

Ο σχεδιασμός του προσκλητηρίου είναι από τα βασικά βήματα οργάνωσης μιας βάπτισης. Για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία λαμβάνεται υπόψιν το θέμα της διακόσμησης του ναού, του χώρου της δεξίωσης, των μπομπονιερών καθώς και οι προσωπικές προτιμήσεις των γονιών ή του παιδιού που θα βαπτιστεί. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα που θα χρειαστεί να κάνεις για τον σχεδιασμό του προσκλητηρίου βάπτισης είναι να επιλέξεις το θέμα του.

Εμπνεύσου από sites ή διάφορα έντυπα περιοδικά που εξειδικεύονται στη βάπτιση ή παρατήρησε καλύτερα το μωρό σου και δες αν δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο παραμύθι ή παιδική ταινία, προκειμένου να γίνει το θέμα του προσκλητηρίου. Μετά την επιλογή του θέματος, διάλεξε προσεκτικά τα χρώματα που θα το συμπληρώνουν. Οι έντονες αποχρώσεις χρωμάτων δημιουργούν μία παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα ενώ οι απαλές αποχρώσεις προσδίδουν μία πιο διακριτική και κομψή εικόνα.

Στην συνέχεια, επέλεξε μία διάταξη για το προσκλητήριο που να είναι ελκυστική και συνάμα να μπορεί να αναγνωστεί εύκολα. Η γραμματοσειρά και το στυλ γραφής θα πρέπει να ταιριάζει με το θέμα. Έτσι, προτίμησε ένα καθαρό στυλ γραφής και όχι ένα πολύπλοκο.

Κείμενο και περιεχόμενο του προσκλητηρίου

Το προσκλητήριο βάπτισης θα πρέπει να έχει το σωστό κείμενο και περιεχόμενο προκειμένου να μεταφερθούν οι ακριβείς πληροφορίες προς τους καλεσμένους. Πιο αναλυτικά, σε αυτό πρέπει να αναγραφούν τα βασικά στοιχεία όπως είναι το όνομα του μωρού που θα βαπτιστεί, η ημερομηνία και η ώρα του βαπτίσματος, η τοποθεσία καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία των καλεσμένων.

Το κείμενο που θα υπάρχει στο προσκλητήριο θα πρέπει να είναι φιλικό και ευγενικό. Μη χρησιμοποιήσετε περίπλοκες φράσεις και λέξεις αλλά απλές και κατανοητές. Προσθέστε και άλλες σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι προσκεκλημένοι. Αν για παράδειγμα, η τοποθεσία του ναού όπου θα διεξαχθεί η βάπτιση δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα, συμπεριλάβετε στο προσκλητήριο και έναν χάρτη για να βοηθήσετε περισσότερο τους καλεσμένους. Ή αν θα πραγματοποιηθεί δείπνο μετά το τέλος της βάπτισης, προσθέστε στοιχεία για το πού αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Προσωπικές πινελιές και δημιουργικότητα

Αν έχεις χρόνο και εκφράζεσαι μέσω της δημιουργικότητας, μπορείς να προσθέσεις και την προσωπική σου πινελιά στα προσκλητήρια της βάπτισης. Ένα χειροποίητο προσκλητήριο είναι μοναδικό και ξεχωριστό και σίγουρα θα εντυπωσιάσει περισσότερο τους καλεσμένους. Έτσι, σκέψου την πιθανότητα να προσθέσεις δικές σου ζωγραφιές σε αυτά που θα φανερώνουν το προσωπικό σου στυλ.

Διαφορετικά, θα μπορούσες στο προσκλητήριο να συμπεριλάβεις διάφορες φωτογραφίες του μωρού ή φωτογραφίες που απεικονίζουν προσωπικές στιγμές ολόκληρης της οικογένειας. Με αυτό το τρόπο, τα προσκλητήρια που θα λάβουν οι προσκεκλημένοι θα αποκτήσουν περισσότερη ζωντάνια και θα είναι φορτισμένα συναισθηματικά.

Επίσης, εάν θέλεις να σχεδιάσεις ένα μοναδικό και ξεχωριστό προσκλητήριο μπορείς να απομακρυνθείς από το χαρτί που είναι ένα πολύ συνηθισμένο υλικό και να χρησιμοποιήσεις άλλα υλικά για την δημιουργία του, όπως είναι το ύφασμα. Ή διακόσμησε το με διάφορες κορδέλες, πέρλες, δαντέλα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία που ταιριάζουν με το θέμα που έχεις επιλέξει.

Εκτύπωση και παραγωγή

Για την εκτύπωση και την παραγωγή των προσκλητηρίων βάπτισης χρειάζεται να προσέξεις ιδιαίτερα πολύ. Εάν σε αυτό το στάδιο γίνουν λάθη δεν μπορούν να διορθωθούν εύκολα. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις το κατάλληλο εργαστήριο εκτύπωσης. Πριν καταλήξεις σε ένα, κάνε έρευνα, διάβασε προσεκτικά τις κριτικές άλλων πελατών και δες δείγματα της δουλειάς που γίνεται εκεί. Προτίμησε ένα εργαστήριο που να έχει μεγάλη εμπειρία στη εκτύπωση προσκλητηρίων.

Έπειτα, συζήτησε με τον/την υπεύθυνο/η του εργαστηρίου και μάθε τις τεχνικές εκτύπωσης των προσκλητηρίων που είναι διαθέσιμες στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Η ψηφιακή εκτύπωση, για παράδειγμα, ταιριάζει καλύτερα για μικρές παρτίδες προσκλητηρίων ενώ η ‘οφσετ’ για μεγαλύτερες. Για πιο παραδοσιακά στυλ προσκλητηρίων είναι ιδανική η θερμογραφία καθώς παρέχει ένα ανάγλυφο τελείωμα στα προσκλητήρια. Σιγουρέψου πως η εκτύπωση που θα επιλέξεις θα ταιριάζει αρμονικά με το σχέδιο και το στυλ των προσκλητηρίων.

Πριν την τελική εκτύπωση, ζήτησε από το εργαστήριο να εκτυπωθεί ένας μικρός αριθμός προσκλητηρίων για να ελέγξεις την ποιότητα τους. Για την ποσότητα των προσκλητηρίων, υπολόγισε τον αριθμό των καλεσμένων αλλά φρόντισε να προσθέσεις μερικά επιπλέον προσκλητήρια για να αποφευχθούν πιθανά λάθη.

Αποστολή προσκλήσεων

Για την αποστολή των προσκλήσεων της βάπτισης χρειάζεται να γνωρίζεις τις διευθύνσεις όλων των καλεσμένων σου. Στη λίστα με τα ονόματα όσων θα καλέσεις, φρόντισε να σημειώσεις δίπλα και την διεύθυνση, προκειμένου να την έχεις εύκαιρη όταν εκτυπωθούν τα προσκλητήρια. Έπειτα, σχεδόν ένα μήνα πριν πραγματοποιηθεί το μυστήριο του βαπτίσματος, θα πρέπει να έχεις ετοιμάσει τα προσκλητήρια και να έχεις γράψει όλα τα ονόματα των προσκεκλημένων στους φακέλους. Η αποστολή των προσκλήσεων, τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται περίπου 14 μέρες πριν την τελετή της βάπτισης.

Τα προσκλητήρια της βάπτισης μπορούν να αποσταλθούν μέσω ταχυδρομείου, εάν ο αριθμός των καλεσμένων είναι πολύ μεγάλος, εάν πολλοί από αυτούς μένουν σε διαφορετικές πόλεις ή αν θέλεις να υπάρχει ένα πιο επίσημο αίσθημα. Διαφορετικά μπορείς να δώσεις τα προσκλητήρια απευθείας στους καλεσμένους, εάν επιθυμείς μία πιο προσωπική νότα ή αν θέλεις να τους δεις από κοντά πριν την μέρα της βάπτισης. Η αποστολή προσκλήσεων μέσω email είναι, επίσης, μια άλλη οικολογική και οικονομική λύση.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο σχεδιασμός και η αποστολή των προσκλητηρίων μίας βάπτισης δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και προγραμματισμό προκειμένου να διασφαλίσεις πως όλοι οι προσκεκλημένοι του μυστηρίου θα λάβουν τις προσκλήσεις που θα ετοιμάσεις. Εάν φροντίσεις να δώσεις την προσωπική σου πινελιά σε αυτά, προσθέτοντας μερικές χειροποίητες λεπτομέρειες θα χαροποιήσεις περισσότερο τους καλεσμένους και θα τους δώσεις ένα αίσθημα προσμονής για να παρακολουθήσουν ολοκληρωμένα το βάπτισμα του μωρού σου.