Πως να Διαλέξετε Θέμα για τα Προσκλητήρια Βάπτισης

Κάθε βάπτιση για να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία χρειάζεται να οργανωθεί άριστα από τους γονείς του παιδιού που θα βαπτιστεί. Τα προσκλητήρια της βάπτισης είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια οργάνωσης αυτής της μέρας. Το ίδιο και η επιλογή του θέματος που αυτά θα έχουν. Το προσκλητήριο είναι το πρώτο ενδεικτικό στοιχείο που λαμβάνουν οι προσκαλεσμένοι για το πώς θα είναι η τελετή. Έτσι, ένα όμορφο θέμα θα προκαλέσει ανυπομονησία για την μέρα του βαπτίσματος και ενθουσιασμό. Θα πρέπει, ακόμη, να συνδέεται αρμονικά με το θέμα της διακόσμησης του ναού καθώς και των μπομπονιερών. Το κείμενο που ακολουθεί, θα σας βοηθήσει αρκετά στο να διαλέξετε το κατάλληλο θέμα των προσκλητηρίων που θα εντυπωσιάσει αυτούς που θα τα δουν.

Κριτήρια επιλογής θέματος

Η επιλογή του θέματος για τα προσκλητήρια βάπτισης, ας μη κρυβόμαστε, δεν είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή και σκέψη. Έτσι, υπάρχουν μερικά κριτήρια που χρειάζεται να λάβετε υπόψη και θα σας βοηθήσουν στο να μη επιλέξετε λανθασμένα. Αρχικά, μπορείτε να σκεφτείτε την προσωπικότητα του παιδιού που θα βαπτιστεί ή και την δική σας. Αναλογιστείτε και τα ενδιαφέροντα που έχει ο γιος ή η κόρης σας. Αν διαλέξετε ένα θέμα που αντικατοπτρίζει τις προτιμήσεις και την προσωπικότητα του μωρού σας, θα δώσετε ένα ξεχωριστό στοιχείο στο προσκλητήριο.

Έπειτα, μπορείτε να λάβετε υπόψη και την εποχή όπου θα πραγματοποιηθεί η βάπτιση. Για παράδειγμα, εάν προγραμματίζετε να βαπτίσετε το παιδί την άνοιξη, ένα ιδανικό θέμα προσκλητηρίων θα μπορούσε να ήταν η εξοχή και μπουκέτα λουλουδιών που ανθίζουν από τον Μάρτιο έως και αρχές Ιουνίου. Ακόμη και τα χρώματα του φόντου του προσκλητηρίου, μπορούν να συμβαδίζουν με την εποχή υλοποίησης του μυστηρίου. Έτσι, εάν η βάπτιση γίνει καλοκαίρι, μπορείτε να δημιουργήσετε προσκλητήρια με θαλάσσια μοτίβα σε μπλε ή γαλάζιο χρώμα.

Δημοφιλή θέματα για προσκλητήρια βάπτισης

Αν κάνετε μία πρόχειρη αναζήτηση για θέματα προσκλητηρίων βάπτισης, θα παρατηρήσετε πως υπάρχουν πολλά δημοφιλή και είναι εμπνευσμένα από διάφορες πηγές όπως είναι τα ζώα, οι παιδικές ήρωες από διάσημες ταινίες της Disney, τα παραμύθια, η φύση κλπ. Πιο συγκεκριμένα, οι άγγελοι είναι ένα κλασικό και αρκετά σύνηθες θέμα για τα προσκλητήρια βάπτισης. Η φιγούρα ενός αγγέλου ως κεντρικό στοιχείο του προσκλητηρίου συμβολίζει την πνευματική προστασία και την αγνότητα.

Τα ζώα της θάλασσας ή τα ζώα της ζούγκλας είναι ακόμη ένα πολύ δημοφιλές θέμα για τα προσκλητήρια βάπτισης. Τα φανταστικά πλάσματα, όπως νεράιδες, μονόκεροι, δράκοι είναι άλλο ένα αγαπημένο θέμα των προσκλητηρίων βάπτισης που προσφέρουν ένα μαγικό και παιχνιδιάρικο αίσθημα. Αν αγαπάτε τα ταξίδια, μπορείτε να εμπνευστείτε από αυτά και στο προσκλητήριο να σχεδιαστεί ένας χάρτης, μερικές βαλίτσες ώστε να προσφέρετε στους προσκεκλημένους το αίσθημα της ανακάλυψης και της εξερεύνησης. Άλλα θέματα προσκλητηρίων μπορεί να είναι ο γαλαξίας, η φωτογραφία, το θέατρο, η μουσική και τα μουσικά όργανα κλπ.

Προσαρμογή του θέματος στα προσκλητήρια

Εκτός από το θέμα που θα επιλέξετε για τα προσκλητήρια, είναι αναγκαίο να το προσαρμόσετε σε αυτά, διαλέγοντας και τα κατάλληλα χρώματα, προκειμένου να επιτύχετε ένα συνολικά όμορφο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε ως θέμα προσκλητηρίων της βάπτισης τα λουλούδια, καλό είναι για το φόντο να διαλέξετε χρώματα που αντιπροσωπεύουν τα είδη λουλουδιών όπως είναι το λευκό, το κίτρινο, το μωβ, το ροζ.

Φωτεινά και έντονα χρώματα όπως φούξια, πράσινο, μωβ, πορτοκαλί και κίτρινο έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε στο φόντο των προσκλητηρίων που έχουν ως θέμα την πεταλούδα ή τα τροπικά νησιά. Όταν το θέμα που έχετε επιλέξει για το προσκλητήριο είναι η ζούγκλα, τα ζώα του δάσους ή ο κήπος, τότε ταιριάζουν καλύτερα οι γήινες αποχρώσεις των χρωμάτων για το φόντο, όπως είναι το πράσινο και το καφέ.

Εκτός από τα χρώματα, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε και το κείμενο του προσκλητηρίου ανάλογα με το θέμα που έχετε διαλέξει. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μερικές λέξεις που ταιριάζουν άμεσα με το θέμα. Εναλλακτικά, εάν το θέμα του προσκλητηρίου είναι εμπνευσμένο από ένα παραμύθι ή μία ταινία, μπορείτε να συμπεριλάβετε στο κείμενο ένα απόσπασμα της ταινίας ή του παραμυθιού.

Πηγές Έμπνευσης για την επιλογή θέματος

Για την επιλογή του θέματος στα προσκλητήρια βάπτισης, υπάρχουν ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης. Για να τις βρείτε, αρκεί να διαθέτετε καλό internet και να ξεναγηθείτε σε διάφορες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιο αναλυτικά, το Pinterest είναι μία καταπληκτική πηγή έμπνευσης για ό,τι σας ενδιαφέρει την περίοδο που οργανώνετε την βάπτιση του μωρού σας. Στο Instagram, επίσης, ένα από τα πιο γνωστά social media, μπορείτε με την χρήση σχετικών hashtags να δείτε φωτογραφίες με θέματα προσκλητηρίων που επέλεξαν άλλα άτομα για την βάπτιση. Και το YouTube μέσα από DIY βίντεο μπορεί να σας εμπνεύσει για να επιλέξετε ένα θέμα για τα προσκλητήρια.

Επίσης, υπάρχουν πολλά sites αλλά και blogs που ασχολούνται με την τελετή της βάπτισης. Το mpomponieres4you είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης μπομπονιερών και προσκλητηρίων βάπτισης και στο blog που διαθέτει θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα με ιδέες για την διακόσμηση του ναού, για το θέμα των προσκλητηρίων, των μπομπονιερών κλπ. Επιπλέον, μπορεί να αναζητήσετε ιδέες για θέμα προσκλητηρίων σε περιοδικά και βιβλία που εξειδικεύονται στο μυστήριο του βαπτίσματος.

Λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Καθώς θα κληθείτε να διαλέξετε ένα θέμα για τα προσκλητήρια της βάπτισης, φροντίστε να αποφύγετε μερικά από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται. Έτσι, η υπερφόρτωση ενός προσκλητηρίου με πολλά διαφορετικά στοιχεία είναι ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος. Μετά την επιλογή του θέματος, μη μπείτε στον πειρασμό να υπερφορτώσετε το προσκλητήριο. Θα πρέπει να υπάρχει κενός χώρος ώστε να μπορούν εύκολα να διαβαστούν οι σημαντικές πληροφορίες (ο τόπος και η ημερομηνία της τελετής) και να υπάρχει ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα. Ακόμα, όλα τα σχέδια που θα υπάρχουν πάνω στο προσκλητήριο θα πρέπει να είναι σχετικά μεταξύ τους.

Εάν το θέμα του προσκλητηρίου δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα της βάπτισης είναι ένα λάθος που χρειάζεται να αποφύγετε. Και αυτό γιατί δημιουργεί μία ασυνέπεια και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εμπειρία των προσκεκλημένων στη τελετή της βάπτισης. Το να αγνοηθούν οι προτιμήσεις του παιδιού είναι ένα λάθος που θα οδηγήσει στην απογοήτευσή του. Όταν σκέφτεστε πιθανά θέματα για τα προσκλητήρια, καλό είναι να λάβετε υπόψη και τις προτιμήσεις που έχει ο μικρός πρωταγωνιστής της βάπτισης.

Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, η επιλογή του θέματος για τα προσκλητήρια είναι ένα από τα πιο σημαντικά μα και δύσκολα βήματα κατά την διαδικασία της οργάνωσης μίας βάπτισης. Το θέμα που θα επιλεγεί, θα πρέπει να αντανακλά τις αξίες, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα ολόκληρης της οικογένειας. Επίσης, θα πρέπει να έχει συνοχή και να συντονίζεται άρτια με τον υπόλοιπο σχεδιασμό της βάπτισης ώστε η εμπειρία των καλεσμένων να είναι θετική. Ένα όμορφο θέμα θα λειτουργήσει ως αναμνηστικό και θα διατηρήσει για πάντα καταγεγραμμένη την σημαντική στιγμή της βάπτισης. Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε στη επιλογή του θέματος, μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας προσκλητήριο, προσθέτοντας στοιχεία που αγαπάτε εσείς, ο/η σύντροφός σας και το παιδί σας. Έτσι, στο τέλος, θα έχετε ένα μοναδικό προσκλητήριο.