Παντρεύεται το επόμενο χρονικό διάστημα ο καλύτερος σου φίλος και σου ζήτησε να γίνεις ο κουμπάρος του; Η αρχική χαρά σου μετατράπηκε σύντομα σε άγχος γιατί είναι η πρώτη σου φορά; Σε ανησυχεί η στιγμή που θα βρίσκεσαι στην εκκλησία και ο ιερέας θα σου ζητήσει να αλλάξεις τα στέφανα γάμου;

Προσπάθησε να σταματήσεις να αγχώνεσαι. Η μέρα του γάμου είναι πάντα πολύ ξεχωριστή για τους πρωταγωνιστές και εσύ οφείλεις να απολαύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις στιγμές προετοιμασίας μαζί με τον κολλητό σου φίλο. Για να ετοιμαστείς όσο το δυνατόν καλύτερα για την συγκεκριμένη μέρα, φρόντισε να μάθεις ό,τι χρειάζεται στις επόμενες γραμμές του κειμένου.

Ποια είναι τα καθήκοντα του κουμπάρου στον γάμο;

Αρχικά, ως κουμπάρος στο γάμο του καλύτερου σου φίλου, θα χρειαστεί να είσαι δίπλα του όλο το διάστημα της προετοιμασίας του μυστηρίου και να αναλάβεις ορισμένες ευθύνες. Άλλωστε, η λέξη ‘κουμπάρος’ στα ιταλικά (‘compare’) σημαίνει ‘έμπιστος φίλος’. Από τις πιο τυπικές υποχρεώσεις των κουμπάρων είναι η επιλογή και η αγορά των βερών που θα φορέσει το ζευγάρι στη εκκλησία, τα στέφανα γάμου, οι λαμπάδες γάμου, ο στολισμός της εκκλησίας και το σετ γάμου, δηλαδή ένας δίσκος, ένα ποτήρι κρασιού, δύο ποτήρια σαμπάνιας και μία καράφα.

Μία προαιρετική υποχρέωση του κουμπάρου είναι και η διοργάνωση του bachelor πάρτι. Το συγκεκριμένο πάρτι πραγματοποιείται μία μέρα πριν την τελετή του γάμου. Κάποιοι γαμπροί θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το πάρτι, ενώ άλλοι δεν το προτιμούν καθόλου. Γι αυτό, καλό είναι, πριν διοργανώσεις το bachelor να συζητήσεις με τον φίλο σου για να μάθεις αν θέλει ή όχι να κάνει πάρτι.

Πριν επιλέξεις και αγοράσεις τα στοιχεία για τον γάμο (βέρες, λαμπάδες, στέφανα, σετ γάμου) είναι απαραίτητο να επικοινωνήσεις με το ζευγάρι που θα παντρευτεί ώστε να σου πει τη γνώμη του. Σκέψου πόσο άβολα θα νιώσεις, αν αυτά που θα επιλέξεις, δεν αρέσουν καθόλου στους ίδιους. Το ίδιο, φρόντισε να κάνεις, πριν διαλέξεις το θέμα και τα χρώματα της διακόσμησης της εκκλησίας ή και του χώρου όπου θα διεξαχθεί το γλέντι μετά το τέλος του γάμου.

Πώς να επιλέξεις τα στέφανα γάμου

Τα στέφανα γάμου και οι βέρες είναι από τα πιο σπουδαία στοιχεία γιατί συμβολίζουν την αφοσίωση, την ενότητα και την αγάπη του ζευγαριού που παντρεύεται. Έτσι, είναι σημαντικό να επιλέξεις με μεγάλη προσοχή τα γαμήλια στέφανα. Μίλησε με το ζευγάρι και ρώτησε τους πώς περίπου θα ήθελαν να είναι τα στέφανα γάμου. Μάθε ποιο στυλ προτιμά η νύμφη και πώς περίπου θα είναι το νυφικό της ώστε να ταιριάξουν αρμονικά με αυτό τα στέφανα.

Αν θέλεις, μπορείς να διαλέξεις μόνος ορισμένα σχέδια στεφάνων, να τα δείξεις στο ζευγάρι και αυτό να σου πει την γνώμη του. Σκέψου, ακόμα, να διαβάσεις διάφορα περιοδικά γάμου, sites σχετικά με τελετές γάμου ή ψηφιακές πλατφόρμες όπως είναι το Pinterest προκειμένου να δεις διάφορα σχέδια από γαμήλια στέφανα και να εμπνευστείς από αυτά.

Ο ρόλος του κουμπάρου στη εκκλησία

Μετά την επιλογή και των στεφάνων γάμου, ο ρόλος σου ως κουμπάρος είναι να φροντίσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της γαμήλιας τελετής. Έτσι, την μέρα του γάμου, θα πρέπει να πας νωρίτερα στη εκκλησία προκειμένου να παραδώσεις στο/στη νεωκόρο τις βέρες, τα στέφανα γάμου, το σετ γάμου και τρία άσπρα κεριά. Θα χρειαστεί, επίσης, να βρεθείς και στο γραφείο του ιερέα για να υπογράψεις ορισμένα αναγκαία έγγραφα.

Πώς γίνεται η αλλαγή των στεφάνων γάμου;

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου θα κληθείς να αλλάξεις στο ζευγάρι τα γαμήλια στέφανα. Έτσι, πρώτα ο ιερέας τοποθετήσει τα στέφανα πάνω στα κεφάλια των νεονύμφων. Έπειτα πρέπει να πάρεις εσύ τα στέφανα και να τα αλλάξεις τρεις φορές στα κεφάλια του ζευγαριού.

Φρόντισε, όταν αλλάζεις σταυροειδώς τα στέφανα, το αριστερό σου χέρι να βρίσκεται πάντα στο κεφάλι της γυναίκας και το δεξί στο κεφάλι του άνδρα. Η αλλαγή που πραγματοποιείται τρεις φορές υποδηλώνει το αριθμό τρία που είναι η Αγία Τριάδα και στα ονόματα της οποίας οι νεόνυμφοι παραδίδονται από την Εκκλησία.

Συνεπώς, η αλλαγή των στεφάνων είναι μία διαδικασία που απασχολεί αρκετά συχνά όλους τους κουμπάρους. Αλλά διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, σίγουρα θα διαπίστωσες και ο ίδιος πως είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Δεν αξίζει καθόλου να